Σπαράγγια με 11 γρήγορους τρόπους αλά Pandespani

21.05.2016
Μαγειρική αξία για την αρχαία Ελλάδα πιθανόν από το 200 πΧ. αλλά με ιστορία 3000 χρόνων που φτάνει στην αρχαία Αίγυπτο, και αγαπημένα των Ρωμαίων(Cambridge World History of Food και Nectar and Ambrosia), οι οποίοι καλλιεργούσαν τα σπαράγγια σε κήπους. Συνταγή τους έχει καταγραφεί στο πιο παλιό βιβλίο μαγειρικής του Αττίκιου, το De re Coquinaria (3ο αι. μ.Χ.), ενώ ο Οκταβιανός Αύγουστος είχε δημιουργήσει τον ‘Στόλο Σπαραγγιών” και την έκφραση “πιο γρήγορα από ό, τι να μαγειρέψεις σπαράγγια” (“faster than cooking asparagus”) για την γρήγορη δράση.

Τα αφροδισιακά σπαράγγια, αφιερωμένα στην Αφροδίτη –μπορεί και για το φαλλικό τους σχήμα-, έφτασαν στην Ευρώπη και δη στη Γαλλία πριν το 1469, μέσω των αραβικών κατακτήσεων σε Συρία, Αίγυπτο και Ισπανία. Οι points d’ amour (κορυφές της αγάπης) σερβίρονταν ως λιχουδιά στην φιλότεχνη μετραίσσα των Βερσαλιών, Μαρκησία ντε Πιμπαντούρ, που σαφώς η ευγένειά της αντελήφθη ότι η λεπτή υφή τους και η ντελικάτη αλλά έντονη γεύση των σπαραγγιών βρίσκεται στις πολύτιμες μύτες τους. Στο δεύτερο μισό του 19ου αι. διαδόθηκαν από τους Ευρωπαίους σε Β. Αμερική, Κίνα και Μαλαισία. Δόξες γνώρισαν επίσης, περί το 1830, τα σπαράγγια της Argenteuil, κοντά στο Παρίσι, όταν κάποιος μεσιέ Lherault-Salboeuf άρχισε να εισάγει βελτιώσεις στην καλλιέργειά τους, ώστε να είναι μεγαλύτερα και σαρκώδη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προς βρώση γιγάντιοι ζεματισμένοι μίσχοι … (Oxford Companion to Food , Alan Davidson [Oxford University Press: Oxford] 1999).

Πως μαγειρεύονται τα σπαράγγια: 11 απλοί και γρήγοροι τρόποι

Κάθε άνοιξη τα σπαράγγια –πράσινα ή μοβ ή λευκά, καλλιεργημένα ή άγρια- έχουν την τιμητική τους σ’ ολόκληρο τον κόσμο και δικαιολογημένα, αφού η γεύση τους δένει εξαιρετικά με όλα τα βασικά υλικά και δίνει ιδιαίτερα νόστιμα πιάτα κάθε είδους. Θυμίζουμε ότι κόβονται πάντα στο τέλος του τρυφερού ορίου του μίσχου, ο οποίος εκεί ακριβώς σπάζει εύκολα, και μαγειρεύονται-ψήνονται οριζόντια. Ιδού λοιπόν οι καλύτεροι τρόποι να τα απολαύσετε.

Σπαράγγια βραστά

Ο πιο γρήγορος τρόπος μαγειρέματος και ιδανική συνοδεία σε δείπνο με κρέας, ψάρι ή γαρίδες ή αυγά. Βάλτε τα οριζόντια σε αλατισμένο νερό για 1-3 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Προσθέστε βούτυρο όπως στη συνταγή που συνοδεύουν το σολομό ουέλινγκτον ή περιχύστε με μια ελαφριά μαγιονέζα ή με σάλτσα ολαντέζ ή ακόμη και με ένα ελαφρύ αϊολί.

Ψητά στο φούρνο

Έτσι αποκτούν βαθύτερη γεύση και ένταση. Απλώστε τα σε ταψί, αλείψτε με ελάχιστο ελαιόλαδο (με πινέλο), βάλτε λίγο αλατοπίπερο και ψήστε σε προθερμασμένο δυνατό φούρνο 220 C για 10-13 λεπτά –προσοχή να μην καούν οι μύτες τους. Συνοδεύουν άριστα όλα τα ψητά, όπως και παραπάνω.

Σπαράγγια στο γκριλ

Γρήγορη εναλλακτική στο ψήσιμο του φούρνου. 5 λεπτά στο γκριλ και τα σπαράγγια είναι έτοιμα. Το ίδιο ισχύει και για το BBQ, με το μόνο σημείο προσοχής να τοποθετηθούν μακριά από τη δυνατή φλόγα.

Στον ατμό

Η απλή και λάιτ προσέγγιση στο μαγείρεμά τους. Οριζόντια σε ατμομάγειρα ή απλωμένα πάνω σε σχάρα, μέσα σε κατσαρόλα με λίγο νερό στον πάτο. Χρειάζονται 5-7 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους (το νερό σε οριακό βρασμό). Και ναι, μια σάλτσα δίπλα τους, είναι απαραίτητη.

Σοταρισμένα σπαράγγια

Με ελάχιστο ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι ή βούτυρο (ακόμη και μισό-μισό), γρήγορα σοταρισμένα μένουν πιο τραγανά σε σχέση με τις προηγούμενες μεθόδους. Μπορείτε να τους προσθέσετε λίγο λεμόνι ή/και σκόρδο.

Με αυγά σε ομελέτα ή ποσέ ή σε τάρτα και κις

Από τους ιδανικούς συνδυασμούς, απλός και απόλυτα μεσογειακός. Τα σπαράγγια αγαπούν τα αυγά και άλλο τόσο τα τυριά. Κάντε τα ομελέτα ή ποσέ στο πρωινό τάρτα, κόβοντάς τα σε ροδέλες ή κομμάτια και προσθέτοντας γραβιέρα ή όποιο συνδυασμό τυριών σας αρέσει. Yummy!

Με ζυμαρικά ή ρύζι

Κοντά ή μακριά ζυμαρικά όπως οι κλασικές ριγωτές πένες ή τα λινγκουίνε δίνουν ξεχωριστά πιάτα, που ξεφεύγουν απ΄ την (πάααλι) κόκκινη σάλτσα. Ελαιόλαδο και σκόρδο και …σπαράγγια, λίγη παρμεζάνα ή πεκορίνο και η νέα απόλαυση έχει καινούργιο όνομα. Ανάλογο μαγείρεμα και στο κλασικό ριζότο. Κρατήστε τις μύτες χωριστά και κάντε τους ένα γρήγορο σοτάρισμα, για 1-2 λεπτά, για να τις βάλετε στο τέλος στο σερβίρισμα. Προσθέστε τα υπόλοιπα σε κομμάτια 1 εκατ. μαζί με φιλεταρισμένα αμύγδαλα, μετά το κρασί, και μαγειρέψτε σύμφωνα με τη βασική συνταγή του ριζότο. Θα έχετε ένα εξαιρετικό πρώτο πιάτο. Αν θέλετε μπορείτε, επί το ιταλικότερο, να βάλετε στο τέλος του μαγειρέματος λίγο σαφράν, που θα δώσει άρωμα και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στο πιάτο.

Σάλτσα σπαραγγιών

Την βελούδινη σάλτσα την κάναμε στην σούπερ μακαρονάδα. Αν δεν την έχετε κάνει ως τώρα, με τα σπαράγγια στην εποχή τους, η ευκαιρία είναι προ της κουζίνας και σας κουνάει την κουτάλα.

Σε σαλάτα και συνδυασμοί με άλλα λαχανικά

Ο απλούστερος, ολόφρεσκος τρόπος, που ξεχνάμε συχνά όταν κατεβάζουμε μαγειρικές ιδέες. Τα φρέσκα σπαράγγια (ποσαρισμένα, ψητά, βραστά κλπ) μπορούν να προστεθούν σε κάθε πράσινη σαλάτα ή να πρωταγωνιστήσουν σε ένα συνδυασμό με αυγά. Βάλτε τα σε πουγκιά λαχανικών σε τερίν ή ψήστε τα στο χαρτί.

Κρεμμώδης σπαραγγόσουπα

Στο πικ της εποχής, με τα σπαράγγια σε όλους τους πάγκους της αγοράς, δοκιμάστε τα σε σούπα, Αν μάλιστα, διαλέξετε τα λευκά και ήπιας γεύσης, η σπαραγγόσουπα θα είναι και πιάτο-έκπληξη. Παραλείψτε το σέλινο και βάλτε στα μπαχαρικά κόλιανδρο, κάρυ και λίγο κουρκουμά. Για την βετζετέριαν εκδοχή, αντί για κρέμα, βάλτε γάλα καρύδας.

Τηγανητά σπαράγγια σε κουρκούτι

Νοστιμότατο σνακ είτε το κάνετε προς το μεσογειακό στιλ είτε προς το ασιάτικο. Συνδυάστε τα επίσης με άλλα λαχανικά σε κομμάτια ίδιου μεγέθους και τηγανίστε τα όλα μαζί σε γουόκ, για ένα ελαφρύ και υγιεινό βετζετέριαν πιάτο-γεύμα. Στην ασιατικό ταίριασμα η σάλτσα σόγιας είναι must. Αν πάλι η πρωτεΐνη θα σας λείψει, συνοδέψτε με γαρίδες ή κομματάκια κοτόπουλου, που επίσης γίνονται πολύ γρήγορα στο ίδιο σκεύος.

Περισσότερες συμβουλές και συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.