Τέλεια μαρινάτα για BBQ!

17.08.2016
Το μαρινάρισμα είναι απαραίτητο! Πρώτον, ενισχύει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά των τροφίμων. Δεύτερον, τα μαλακώνει και τα κάνει πιο τρυφερά. Τρίτον, καθιστά το ψήσιμό τους λιγότερο βλαβερό.

Υγρή ή στεγνή μαρινάτα;

Οι στεγνές μαρινάτες αποτελούνται κυρίως από μείγματα μπαχαρικών, χρησιμοποιούνται ως επίστρωση στα κρέατα και απαιτούν 1-2 ώρες ώστε να διεισδύσουν τα αρώματά τους στο τρόφιμο. Συνήθως περιλαμβάνουν αλάτι, πάπρικα, τσίλι, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη, πιπέρι μαύρο και κόκκινο και ενίοτε ελάχιστο λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία, λιωμένο σκόρδο ή μουστάρδα.

Οι υγρές μαρινάτες αποτελούνται από ένα όξινο μέρος (π.χ. κρασί, ξίδι, χυμό λεμονιού, χυμό εσπεριδοειδών ή άλλων όξινων φρούτων, ντοματοχυμό, γιαούρτι), λάδι (π.χ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο) και διάφορα αρωματικά συστατικά (π.χ. σκόρδο λιωμένο, μουστάρδα, πάπρικα, πιπέρι κ.ά.). Επί της ουσίας δεν υπάρχουν περιορισμοί στους συνδυασμούς υλικών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Μαρινάτες όλο γεύση και αρώματα

Οι ξεχωριστές μαρινάτες απαιτούν ως βασικά υλικά την έμπνευση και τη φαντασία. Αν όμως φοβάσαι τους πειραματισμούς και θέλεις να ποντάρεις στα σίγουρα, τότε δοκίμασε…

  • Για τρυφερό μοσχαράκι: μαρίναρε το κρέας για 2-24 ώρες μέσα σε ελαιόλαδο, κρασί κόκκινο και πάπρικα ή σε ελαιόλαδο, κρεμμύδι ξερό κομμένο, χυμό λεμονιού και δενδρολίβανο.
  • Για πιο γευστικό κοτόπουλο: φτιάξε μαρινάτα με γιαούρτι αγελαδινό, μουστάρδα απαλή, φασκόμηλο, ρίγανη, σκόρδο και πάπρικα γλυκιά. Μαρίναρέ το για 2-4 ώρες.
  • Για χοιρινό όλο γεύση: μαρίναρέ το χοιρινό για 2-3 ώρες μέσα σε μπίρα ή, για κάπως γλυκόξινη γεύση, άφησέ το για αρκετές ώρες σε μείγμα από ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και φασκόμηλο.
  • Για πικάντικες μπριζόλες: μαρίναρε τις μπριζόλες για τουλάχιστον 2 ώρες σε σάλτσα σόγιας, αλάτι, πιπέρι μαύρο, θυμάρι και ελαιόλαδο.
  • Για δυνατότερη γεύση στο ψάρι: άφησε το ψάρι για 15-30 λεπτά σε μείγμα από λίγο ηλιέλαιο, χυμό πορτοκαλιού και γλυκολέμονου, άνηθο ψιλοκομμένο και σπασμένους κόκκους πράσινου πιπεριού.
  • Για αρωματισμένα λαχανικά: μαρίναρε τα λαχανικά για 30 λεπτά σε ελαιόλαδο, σκόρδο και μείγμα από φρέσκα αρωματικά (θυμάρι, βασιλικός, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, ρίγανη, μαϊντανός).

Πόσο χρόνο μαριναρίσματος θέλουν; Τα μικρά ψάρια μέχρι 15 λεπτά, τα μεγάλα ψάρια περίπου 30 λεπτά και το πολύ μέχρι 2 ώρες, τα λαχανικά 30-60 λεπτά, τα πουλερικά 2-4 ώρες (οι φτερούγες περισσότερο), ενώ τα κόκκινα κρέατα από 2 έως και 24 ώρες.

Βασικές συμβουλές για τις μαρινάτες

  • Χρησιμοποίησε για το μαρινάρισμα σκεύος γυάλινο, κεραμικό ή από ανοξείδωτο ατσάλι και απολύτως καθαρό.
  • H μαρινάτα να σκεπάζει πλήρως τις επιφάνειες των τροφίμων. Σκέπασε το σκεύος με το καπάκι του ή με μεμβράνη και τοποθέτησέ το στο ψυγείο.
  • Πριν βάλεις τα τρόφιμα στη σχάρα, πρέπει να τα στεγνώσεις καλά.

Συμβουλή ασφαλείας: Μην καταναλώνεις τη μαρινάτα ωμή, ούτε να περιχύνεις με αυτήν τα ήδη ψημένα τρόφιμα. Για να χρησιμοποιήσεις τη μαρινάτα που περίσσεψε ως συνοδευτική σάλτσα, πρέπει πρώτα να τη βράσεις μέχρι να δέσει καλά!

Πρόσθεσε στο κρέας μετά το ψήσιμο φρέσκο χυμό λεμονιού και μυρωδικά, όπως ρίγανη, θυμάρι και φασκόμηλο, τα οποία είναι πηγές αντιοξειδωτικών.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 152

Update: Αύγουστος 2016.