Αρνάκι με ατζέμ πιλάφι

14.11.2016

Υλικά:

• 1½ κιλό αρνί (από μπούτι)

• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

• 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα

• 1/2 λίτρο νερό

• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το ατζέμ πιλάφ
• 1 φλιτζάνι συκώτι αρνίσιο ψιλοκομμένο

• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

• 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα

• 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

• 100 γρ. φιδέ θρυμματισμένο

• 1 κουτ. σούπας βούτυρο

• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

• 1 λίτρο νερό ή ζωμό κρέατος

• 1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε το κρέας κομμένο σε μερίδες σε μεγάλο ταψί. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο, τα ντοματάκια και το νερό. Ανακατεύουμε και στρώνουμε τα κομμάτια στο ταψί. Ψήνουμε για μιάμιση ώρα, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ατζέμ πιλάφ: Ζεσταίνουμε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το συκώτι ψιλοκομμένο μαζί με το κρεμμύδι, για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει το συκώτι. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται διαφανές. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την κανέλα. Ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο γάλακτος, προσθέτουμε τον φιδέ και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε το ταψί με το κρέας από τον φούρνο, προσθέτουμε το μείγμα του ρυζιού-συκωτιού και το απλώνουμε να πάει ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Περιχύνουμε με τον ζωμό, τον φιδέ και τα αμύγδαλα και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά του ταψιού. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα επιπλέον τα πιάτα.