Κρέπες με μπύρα και γέμιση σοκολάτας αλά Pandespani

10.06.2010
"Πασπαλισμένες με ζάχαρη και ζεστές, αποτελούν ένα εξαίσιο πιάτο. Έχουν μια χρυσή απόχρωση και σε δελεάζουν να τις φας."

"Πασπαλισμένες με ζάχαρη και ζεστές, αποτελούν ένα εξαίσιο πιάτο. Έχουν μια χρυσή απόχρωση και σε δελεάζουν να τις φας. Λεπτές και διαφανείς, σαν μουσελίνα, oι άκρες τους τελειώνουν σαν κομψή δαντέλα ... Σερβιρισμένες με λευκό κρασί, έχουν ξεχωριστή θέση σε κάθε χαρούμενη περίπτωση".
Κάπως έτσι εκθείαζε τις κρέπες, που θεωρούνται εθνικό πιάτο της Γαλλίας, ο νομπελίστας Ανατόλ Φρανς
- εφημερίδα Οι Καιροί (Le Temps).

"Κρέπα, τηγανίτα, που γίνεται μαγειρεύοντας φειδωλά ένα αραιό λεπτό στρώμα από κουρκούτι σε τηγάνι ή ειδική κρεπιέρα. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό «crispus», που σημαίνει σγουρό ή κυματιστό ... Τηγανίτες [και κρέπες] κατά παράδοση σερβίρονταν την ημέρα των Φώτων και την Καθαρή Δευτέρα, για να γιορταστούν η ανανέωση, η οικογενειακή ζωή και οι ελπίδες για καλή τύχη και ευτυχία στο μέλλον. Στην Γαλλία είθισται να πιάνει κανείς τη λαβή του τηγανιού κρατώντας ένα κέρμα στο χέρι και όταν γυρίζει την τηγανίτα, να κάνει μια ευχή. Στην γαλλική αγροτική κοινωνία, οι κρέπες θεωρούνταν επίσης σύμβολο πίστης και υποταγής: οι αγρότες τις πρόσφεραν στον γαιοκτήμονά τους... Στη δυτική Γαλλία, κυρίως στη Βρετάνη, οι κρέπες παρασκευάζονται όλο το χρόνο και σερβίρονται με αλατισμένο βούτυρο... Στην παραδοσιακή μαγειρική, οι κρέπες σερβίρονται ως ζεστό ορεκτικό, με γέμιση ένα αρκετά παχύ μείγμα βελουτέ σάλτσας με μανιτάρια, ζαμπόν, γραβιέρα ή θαλασσινά. Μπορούν επίσης να κοπούν σε λωρίδες και να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα σε σούπα. Πιο συχνά, όμως, οι κρέπες, παρασκευάζονται ως γλυκό".
Αυτά, κατά το Larousse Gastronomique (Αναθεωρημένη και ενημερωμένη έκδοση [Potter Clarkson: Νέα Υόρκη] 2001)

Θα σας αρέσουν τόσο οι κρέπες, γιατί:
-είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, αφήνει την κουζίνα καθαρή και πετυχαίνει πάντα!
-είναι γλυκό που μπορείτε να ετοιμάσετε από πριν. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για αργότερα ή την επομένη ή την μεθεπομένη.
Οι κρέπες της συνταγής φτιάχνονται με μπύρα αντί για γάλα, είναι σούπερ λεπτές και τραγανές κι αν δεν τις έχετε κάνει ως τώρα, δοκιμάστε τις. Η σοκολάτα (μερέντα ή νουτέλα) είναι η πιο κλασική γέμιση, ωστόσο αξίζει να παίξει κανείς και με φρουτένιες γεύσεις όπως κομματάκια φράουλας ή μπανάνας, με ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα καρύδια) αλλά και με παγωτό (cookies&cream). Επίσης αγαπημένος συνδυασμός στη γέμιση είναι η ζάχαρη (κρυσταλλική) με λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού.

Υλικά (για 6 κρέπες σε κρεπιέρα ή 8-10 σε τηγάνι 23 εκ)
για τον χυλό (βγαίνει 450 ml)
2 αβγά
125 γρ αλεύρι
250 ml μπύρα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κ.γ. ελαιόλαδο
για την γέμιση
1 κ.σ. κρέμα σοκολάτας μερέντα ή νουτέλα, για κάθε κρέπα

Eτοιμάζετε τον χυλό: Βάζετε όλα τα υλικά στο μίξερ και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα (περίπου μισό με ένα λεπτό). Αν σας φανεί αραιό, ΜΗΝ προσπαθήσετε να το πήξετε γιατί δε θα σας βγουν οι κρέπες τραγανές. Αδειάζετε το χυλό σε ένα δοχείο με χερούλι και στόμιο (είναι θέμα εργονομίας).
Κάνετε τις κρέπες: Ανάβετε το μεγάλο μάτι της κουζίνας σε δυνατή-μέτρια φωτιά και τοποθετείτε πάνω ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. ΜΗ βάλετε καθόλου λάδι στο τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίξτε στη μέση του τηγανιού τόσο χυλό ώστε να καλύπτει τη μισή επιφάνεια (δείτε φωτό) και απλώστε το με μια σπάτουλα κάνοντας μαλακές κινήσεις μέχρι να καλυφτεί όλη η επιφάνεια του τηγανιού. Περιμένετε μέχρι να ψηθεί η πρώτη μεριά πριν την γυρίσετε.
Σημείωση: Θα καταλάβετε ότι είναι ώρα να την γυρίσετε μόλις έχει σηκωθεί μόνη της και κουνιέται εύκολα μέσα στο τηγάνι, ενώ έχει ελαφρώς ροδίσει. Περίπου 3 λεπτά αρκούν.

Γυρίστε την και αφήστε τη να ψηθεί μέχρι να δημιουργηθούν μικρές καφέ κηλίδες στην κάτω πλευρά της κρέπας. Όσο πιο λεπτή την κάνετε, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθεί και τόσο πιο τραγανή θα γίνει. Μόλις δείτε ότι η κρέπα είναι έτοιμη τη βάζετε σε ένα πιάτο και βάζετε τη γέμιση. Απλώνετε μία κουταλιά της σούπας σοκολάτα και διπλώνετε την κρέπα (μπορείτε να τη διπλώσετε στη μέση κι έπειτα να την κόψετε σε τριγωνάκια ή να τη διπλώσετε στα τρία ? όπως θα διπλώνατε ένα χαρτί Α4 για να το βάλετε σε ένα μακρόστενο φάκελο κι έπειτα να την κόψετε με ψαλίδι σε λωρίδες). Γαρνίρετε!

Κρέπες σε μίνι τηγάνι!

Έτσι βγαίνουν χαριτωμένες και ατομικές. Προσαρμόστε την γέμιση στις γεύσεις σας και στείλτε μας τις δημιουργίες σας!

χυλός: όπως στην συνταγή πιο πάνω
γέμιση (για κάθε κρέπα)

1 κ.γ. σοκολάτα
2 φραουλίτσες σε μικρά κομματάκια

Χρησιμοποιήστε ένα μικρό τηγάνι (όπως αυτό για ένα αβγό τηγανητό). Ρίξτε αρκετό χυλό ώστε να καλυφθούν τα 3/4 του τηγανιού. Με την άκρη μιας σπάτουλας απλώστε το χυλό απαλά μέχρι να φτάσει στα τοιχώματα του τηγανιού κι αφήστε τη να ψηθεί.
Σημείωση: Αυτή η κρέπα θα είναι ελαστική. Αν σας άρεσε η τραγανή, απλά θα ρίξετε λιγότερο χυλό, δηλαδή θα καλύψετε το 1/2 της επιφάνειας του τηγανιού. Προσέξτε τη φωτιά για να μη σας αρπάξει. Είναι λίγο πιο χοντρές και θέλουν λίγη ώρα περισσότερο για να ψηθούν ακόμα κι όταν ξεκολλήσουν από το τηγάνι.
Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά μόλις την γυρίσετε. Αφήστε την να ψηθεί ελέγχοντάς την που και που από κάτω για να δείτε το χρώμα. Όταν είναι έτοιμη, τη βάζετε σε ένα πιάτο και την αλείφετε με τη σοκολάτα. Προσθέτετε τα κομματάκια φράουλας και τα απλώνετε παντού. Διπλώστε την κρέπα στη μέση και κόψτε την με το ψαλίδι σε τρία τριγωνάκια. Θα φάτε σίγουρα πολλά..!

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ