Κοκορέτσι

13.04.2009
Για τους μερακλήδες της ελληνικής παράδοσης

Τι έχουμε:

  • 2 συκωταριές αρνίσιες
  • μαζί με τα έντερα
  • 1 ολόκληρο αρνίσιο συκώτι,
  • μαζί με την καρδιά και τα γλυκάδια
  • με το λίπος τους
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την προετοιμασία:

  • ξίδι
  • αλάτι χονδρό

Τι κάνουμε:

Πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό τα έντερα φροντίζοντας να τα πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να καθαρίζει το εσωτερικό τους.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε άφθονο νερό, αλάτι χονδρό και ξίδι, προσθέτουμε τα έντερα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά αλλάζοντας το νερό και ρίχνοντας ξανά αλάτι και ξίδι.

Οταν καθαρίσουν, τα στραγγίζουμε από το νερό και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, ούτως ώστε να στραγγίξουν εντελώς.

Πλένουμε τα υπόλοιπα εντόσθια (συκώτι, καρδιά, πνευμόνι, σπλήνα, γλυκάδια), τα κόβουμε σε κομματάκια και τα ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι, έτσι ώστε να στραγγίξουν.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τα κάρβουνα αφήνοντάς τα να «χωνέψουν» καλά πριν βάλουμε τη σούβλα επάνω.

Αφού στραγγίξουν τα εντόσθια και τα έντερα, τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και αρχίζουμε να τα περνάμε στη σούβλα, εναλλάξ, με την εξής σειρά: 1 κομμάτι συκώτι, 1 πνευμόνι,1 καρδιάς, 1 σπλήνας, 1 γλυκάδι μαζί με το λίπος, επαναλαμβάνοντας τη σειρά, έως ότου τελειώσουν.

Κατόπιν, τρυπάμε την αρχή των εντέρων με τη μύτη της σούβλας και γυρίζοντάς την, τυλίγουμε σφιχτά τα έντερα γύρω από τα εντόσθια, έτσι ώστε να καλυφθούν.

Δένουμε τις άκρες των εντέρων και βάζουμε τη σούβλα περίπου 20 πόντους πάνω από τα κάρβουνα, φροντίζοντας να τη γυρνάμε συνέχεια, ώστε το κοκορέτσι να ψηθεί ομοιόμορφα.

Αφού ψηθεί, το βγάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει για 8-10 λεπτά, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να πασπαλίσουμε το κοκορέτσι με ρίγανη.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Νάουσας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ