Τζιγεροσαρμάδες

18.12.2008
Με Μικρασιατική καταγωγή...

Τι έχουμε:

  • μια αρνίσια μπόλια

Για τη γέμιση:

  • 1 αρνίσια συκωταριά περίπου ένα κιλό
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 5 κουταλιές ρύζι
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι μπαχάρι
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 κουταλιές βιτάμ, λιωμένο για το ταψί

Για το γαρνίρισμα:

  • φέτες λεμονιού
  • κλωναράκια μαϊντανού

Τι κάνουμε:

Κόβουμε τη συκωταριά με το ειδικό ψαλίδι κουζίνας σε κομματάκια, την πλένουμε και την αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι. Ξεπλένουμε την μπόλια και τη μουλιάζουμε σε ένα μπολ με νερό, για 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσει.

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, λιώνουμε το βιτάμ σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, έως ότου χρυσίσει. Κατόπιν, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, τα οποία έχουμε ψιλοκόψει, το ρύζι, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε, για να ενωθούν οι γεύσεις. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Στραγγίζουμε την μπόλια από το νερό και την απλώνουμε πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας. Με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε κομμάτια και βάζουμε στη μέση από κάθε κομμάτι, 2 κουταλιές από τη γέμιση της κατσαρόλας.

Τυλίγουμε τα κομμάτια της μπόλιας έτσι ώστε, να κλειστεί μέσα η γέμιση και βάζουμε τους τζιγεροσαρμάδες σε ένα ταψί αλειμμένο με βιτάμ, φροντίζοντας το κλείσιμο να είναι από την κάτω πλευρά, για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου μία ώρα.

Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και κλωναράκια μαϊντανού.

Συμβουλή
Μια πολύ νόστιμη παραλλαγή της συνταγής είναι και τα φρυγαδέλια.

το κατάλληλο κρασί Νεμέα φρέσκια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ