Λαμπριάτης

13.04.2009

Για επίτιμους καλεσμένους του γιορτινού τραπεζιού μας...

Τι έχουμε:

- Τον κορμό από ένα αρνί, περίπου

- 5-6 κιλά (χωρίς το κεφάλι και τα πόδια)

- ειδικό σπάγκο για φούρνο

- σακοράφα

Για την γέμιση:

- δύο συκωταριές από αρνί (συκώτι και πνευμόνι)

- 10 αβγά

- 1 κιλό ανάλατη μυζήθρα

- 10-12 φέτες μπέικον

- 5 κουταλιές βιτάμ Κλασικό

- 3 πατάτες

- 3 κρεμμύδια

- ένα ματσάκι μαϊντανό

- 1/2 ματσάκι δυόσμο

- χυμό από ένα λεμόνι

- πιπέρι

- αλάτι

- κληματόβεργες(προαιρετικά)

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τον κορμό από το αρνί, εσωτερικά και εξωτερικά, το αλείφουμε με το χυμό λεμονιού και το αλατοπιπερώνουμε. Κατόπιν, πλένουμε τις συκωταριές, τις κόβουμε σε κομματάκια και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και τα αχνίζουμε έως ότου απορροφηθούν τα υγρά από τα κομματάκια της συκωταριάς και σκληρύνουν ελαφρά.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το βιτάμ, την πατάτα κομμένη σε κύβους, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε έως ότου ροδίσουν ελαφρά οι πατάτες.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να την κουνάμε συνεχώς, για να μη μας κολλήσουν. Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τη μυζήθρα θρυμματισμένη, το μπέικον ψιλοκομμένο, το μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύοντας διαρκώς, για να ενωθούν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC .

Γεμίζουμε το εσωτερικό του κορμού με το μείγμα της κατσαρόλας και ράβουμε τις δύο άκρες με τον ειδικό σπάγκο.

Στρώνουμε σε ένα ταψί τις κληματόβεργες έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια βάση (εάν δεν χρησιμοποιήσουμε τις κληματόβεργες ως βάση, φροντίζουμε να αλείψουμε το ταψί με βιτάμ ή να στρώσουμε μια λαδόκολλα). Βάζουμε επάνω στις κληματόβεργες το Λαμπριάτη και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 2 ώρες.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, έως ότου ροδίσει.

Αφού ψηθεί βγάζουμε το Λαμπριάτη από το φούρνο και σερβίρουμε σε μια πιατέλα.

Συμβουλή

Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση αβγά βραστά και 1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες.

το κατάλληλο κρασί Νεμέα παλαιωμένη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ