Μανιταρόσουπα

22.01.2009

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 230 γραμμ. μικρά άσπρα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 50 γραμμ. βούτυρο
  • 25 γραμμ. αλεύρι
  • 1 κύβο ζωμό κότας
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού
  • 2 κουταλιές σούπας
  • λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
  • 1 κρόκος αβγού
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος ή άνηθος
  • Αλάτι Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε ένα τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, τα ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το τηγάνι και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά.

2. Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και ρίχνετε τον κύβο, διαλυμένο σε 1 λίτρο νερό.

3. Προσθέτετε το κοτόζουμο και το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήζει η σούπα και να δέσει.

4. Ρίχνετε το κρασί, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου με το καπάκι κλειστό.

5. Σε ένα μπολ χτυπάτε τον κρόκο του αβγού με την κρέμα γάλακτος, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το μείγμα στη σούπα.

6. Κόβετε τέσσερα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, τα προσθέτετε στη σούπα και πασπαλίζετε με το μαϊντανό ή τον άνηθο.