Ψωμί της γιορτής

29.01.2009
Θα κλέψει τις εντυπώσεις στο τραπέζι μας!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο ΑΛΛΑΤΙΝΗ
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΑΛΛΑΤΙΝΗ
  • 1/2 κιλό γιαούρτι
  • 2 αβγά
  • 2 κουταλιές ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • λάδι ελιάς για το ταψί

Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την μαγιά και τη σόδα και αφήνουμε το μείγμα για 1-2 λεπτά, έως ότου φουσκώσει η σόδα. Κοσκινίζουμε τα αλεύρια Κίτρινο Αλλατίνη και Για Ολες τις Χρήσεις Αλλατίνη και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το αλάτι και τα αβγά, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε.

Ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενωθούν τα υλικά, κατόπιν προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα από το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά, έως ότου η ζύμη γίνει μαλακή και ελαστική.

Κατόπιν, την πλάθουμε σε μπαστούνι και την κόβουμε σε μικρά ίσα κομματάκια.

Πλάθουμε κάθε κομματάκι σε μπαλάκι, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.

Τυλίγουμε κάθε φύλλο σε ρολάκια τα οποία τοποθετούμε σε μια στρογγυλή φόρμα, αλειμμένη με λάδι, σε όρθια θέση το ένα δίπλα στο άλλο, προσέχοντας να ακουμπούν μεταξύ τους.

Οταν γεμίσει όλη η φόρμα τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.

Εάν δούμε ότι παίρνει έντονο χρώμα δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά κόλιανδρο και λίγο γλυκάνισο για να δώσουμε πιο έντονο άρωμα.

Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα φρέσκια.