Νιόκι με σάλτσα τυριών

06.02.2009
Ζυμαρικά από τα χεράκια μας!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • αλάτι

Για την σάλτσα:

  • 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος Meggle
  • 1 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζ. γάλα

Τι κάνουμε:
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, για να βράσουν, χωρίς να τις καθαρίσουμε.

Μόλις μαλακώσουν, τις βγάζουμε από το νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Τις λιώνουμε καλά με το ειδικό εργαλείο για πουρέ και στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ με τις λιωμένες πατάτες, το αβγό και το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, έως ότου ενωθούν τα υλικά και γίνουν μια σφιχτή και ελαστική ζύμη.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και φτιάχνουμε λεπτούς κυλίνδρους, μήκους 15 εκατοστών και στο μέγεθος περίπου ενός δαχτύλου. Κατόπιν κόβουμε τους κυλίνδρους σε μικρά κομμάτια και τα πιέζουμε πάνω από τα δόντια του τρίφτη τυριών, ώστε να πάρουν το σχήμα του νιόκι. (βλ. φωτό)

Μόλις ετοιμάσουμε τα νιόκι, τα βάζουμε να βράσουν, για 10 λεπτά περίπου, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Οταν στραγγίξουν καλά, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος Meggle και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας έως ότου λιώσει το τυρί και η σάλτσα δέσει.

Κατόπιν ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με τα νιόκι, ανακατεύουμε για να ενωθούν και τα σερβίρουμε ζεστά.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για παρμεζάνα να χρησιμοποιήσουμε κεφαλοτύρι.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό αρωματικό Ηπείρου.