Πατέ κάστανου και μανιταριών

12.02.2009
Γεύση που ξαφνιάζει!

Τι έχουμε:

  • 1 συσκευασία El Sabor Nachos
  • 300 γραμ. ξερά κάστανα
  • 1/2 κιλό μανιτάρια
  • 1/2 φλιτζ. ξερά μανιτάρια πορτσίνι
  • 4 κουταλιές ζεστό νερό
  • 4 κουταλιές μαρσάλα (κρασί από τη Σικελία) ή σέρι
  • 1 κουταλιά λάδι ελιάς
  • 1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά σος σόγια
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 ολόκληρο κάστανο

Τι κάνουμε:
Ρίχνουμε τα κάστανα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 30-40 λεπτά έως ότου μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ, βάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι σε ένα μπολ με το ζεστό νερό και με μια κουταλιά από το κρασί μαρσάλα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε (κρατάμε το νερό) και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε τα μανιτάρια, προσθέτουμε τα πορτσίνι και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Περνάμε το νερό που κρατήσαμε από πολύ ψιλό σουρωτήρι και σβήνουμε με αυτό και το μπαλσάμικο τα μανιτάρια, ανακατεύοντας συνέχεια έως ότου εξατμισθούν τα υγρά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Καθαρίζουμε τα κάστανα από τη φλούδα και το χνούδι. Λιώνουμε τα βρασμένα κάστανα στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον μαϊντανό και τα χτυπάμε έως ότου γίνουν ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόγια σος, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε για να ενωθούν οι γεύσεις.

Με μια κουτάλα ρίχνουμε το πατέ σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Γαρνίρουμε με ένα ολόκληρο κάστανο, πλυμένο και συνοδεύουμε με El Sabor Νachos.

Συμβουλή
Αν θέλουμε λίγο πιο δυνατή γεύση προσθέτουμε λίγη σόγια σος ακόμα.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Μπίρα.

Τι είναι το πατέ & ποιά η προέλευσή του;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ