Παιδιά, σας αρέσει η μαγειρική;

18.02.2009
Ποιος είναι αυτός, που στην παιδική του ηλικία δεν ανακατεύτηκε με τη μαγειρική, προσπαθώντας να φτιάξει τις δικές του, πρωτότυπες συνταγές;

Ολοι θέλαμε να μαγειρέψουμε κάτι μόνοι μας, χρησιμοποιώντας τη δική μας έμπνευση και φαντασία και συνήθως απογοητευόμαστε, γιατί δεν πετύχαινε. Και τότε, φωνάζαμε συνήθως τη μαμά μας ή τη γιαγιά μας, για να μας βοηθήσει, προκειμένου να παρουσιάσουμε, με πολλή υπερηφάνεια, το πρώτο δικό μας φαγητό ή γλυκό!

Ελάτε να μαγειρέψουμε!
Εάν πέρα από την ευχαρίστηση που μας δίνει η δημιουργία και κυρίως πράγματα που φτιάχνουμε με τα χέρια μας, όπως συμβαίνει και στη μαγειρική, θέλετε όταν μεγαλώσετε να γνωρίζετε πράγματα, που θα σας βοηθήσουν να γίνετε τέλειοι στην κουζίνα, εδώ είμαστε εμείς! Θα σας πούμε κάποια μυστικά, που θα σας κάνουν καλούς στη μαγειρική, αλλά και σε ένα σωρό άλλα πράγματα, που σίγουρα θα σας αρέσουν. Δεν θα σας βοηθήσουμε λοιπόν μόνο να μάθετε να μαγειρεύετε καλά, αλλά και πώς να περιποιείστε τους προσκεκλημένους σας. Επίσης θα σας πούμε ορισμένα χρήσιμα πράγματα, για τους καλούς τρόπους που πρέπει να γνωρίζουμε, όταν καθίσουμε σε ένα τραπέζι για φαγητό. Ετσι θα νιώθετε πολύ πιο άνετα, όταν βρεθείτε σε ένα τραπέζι, που εκτός από την οικογένεια, θα υπάρχουν και άλλοι, που δεν τους γνωρίζετε πολύ καλά. Διαβάστε αυτά που με πολλή αγάπη γράφουμε για σας, τους μικρούς μας φίλους και σίγουρα θα είστε κερδισμένοι. Αν πάλι κάποια από αυτά δεν μπορείτε να τα θυμάστε, πράγμα που είναι φυσικό, μη σας νοιάζει. Κρατήστε τα «Κουζινομαγειρέματα» και όταν νομίζετε ότι έχετε ξεχάσει κάτι, ανοίξτε πάλι το περιοδικό για να το ξαναθυμηθείτε

Μικρά και πολύτιμα για το μαγείρεμα.
Η κουζίνα είναι ίσως το πιο δύσκολο δωμάτιο του σπιτιού, λόγω των πολλών και διαφορετικών εργαλείων και συσκευών, που βρίσκονται εκεί. Επειδή αρκετά από αυτά τα αντικείμενα είναι επικίνδυνα, καλό είναι, πριν αρχίσουμε να ετοιμάζουμε κάτι, να παίρνουμε την άδεια από κάποιον μεγάλο. Ειδικότερα, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κοφτερό εργαλείο, να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο ή την ηλεκτρική κουζίνα κ.λ.π., πρέπει να είναι κοντά μας και να μας βοηθάει κάποιο μεγαλύτερο άτομο, που σίγουρα ξέρει να τα χρησιμοποιεί με ασφάλεια.

Πριν ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε, καλό είναι να διαβάζουμε τη συνταγή.

Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα, ή αν θέλουμε να μετρήσουμε - ζυγίσουμε κάποια από τα υλικά που χρειάζονται και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, ας ρωτήσουμε κάποιον ενήλικο για να μην κάνουμε λάθος και αποτύχουμε.

Ακόμη, καλό είναι εκτός από τα υλικά, να έχουμε έτοιμα και τα εργαλεία που θα μας χρειαστούν. Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε, τότε συμβουλευόμαστε κάποιον μεγάλο, που σίγουρα ξέρει.

Ανάμεσα στα εργαλεία, που πολύ συχνά μεταχειριζόμαστε, είναι το μίξερ. Αν δεν το έχουμε ξαναμεταχειριστεί, τότε ζητάμε από τη μαμά μας να μας δείξει πώς λειτουργεί. Είναι σίγουρο ότι θα είναι κοντά γιά να μας βοηθήσει, αλλά καλύτερα να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε μόνοι μας, για να ξέρουμε την επόμενη φορά...

Σωστότερο είναι να γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα μας πάρει για να φτιάξουμε το φαγητό-γλυκό που έχουμε διαλέξει, υπολογίζοντας μαζί και τον χρόνο που θα χρειαστούμε για την προετοιμασία, αλλά και τον χρόνο για να μαζέψουμε και να καθαρίσουμε όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε. Ετσι θα μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο χρόνο πρέπει να δαπανήσουμε συνολικά, ώστε να ξέρουμε αν θα έχουμε το χρονικό περιθώριο να φτιάξουμε το φαγητό που διαλέξαμε. Επειδή όπως ήδη είπαμε, η κουζίνα είναι το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού, θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τη λειτουργία των συσκευών και των εργαλείων, για να μη πάθουμε, λόγω άγνοιας και απροσεξίας, ατυχήματα, που μπορεί να είναι και πολύ σοβαρά.

Ολοι μαζί στην κουζίνα...
Η μαγειρική είναι ένας καλός τρόπος, για να βρεθούμε κοντά με τα παιδιά μας, κάτι που λείπει στις μέρες μας, λόγω των πολλών υποχρεώσεων που υπάρχουν και για τους γονείς, αλλά και για τα παιδιά.

Και μερικές συμβουλές για τους μεγάλους
Οι γονείς είναι αυτοί που μαθαίνουν στα παιδιά να τρέφονται υγιεινά. Γι αυτό, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε κάποια πράγματα, που σίγουρα θα βοηθήσουν και εσάς και τα παιδιά σας:

Μάθετε τα παιδιά να παίρνουν ένα καλό πρωινό, που να περιέχει ψωμί, δημητριακά και γάλα.

Αντί για έτοιμα σάντουιτς και διάφορα τρόφιμα που πουλάνε οι καντίνες των σχολείων, προετοιμάστε κάτι που θα πάρουν μαζί τους. Ένα σπιτικό σάντουιτς, είναι σίγουρα πολύ καλύτερο. Τα φρέσκα φρούτα, είναι μια ακόμη λύση.

Μάθετε στα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά.

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, κλείστε την τηλεόραση.

Η ώρα του γεύματος είναι η καλύτερη ώρα να βρεθείτε κοντά στα παιδιά σας και να συζητήσετε μαζί τους

Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά, να διαλέξουν το φαγητό που θέλουν να φάνε (δώστε τους 2-3 εναλλακτικές λύσεις) και ζητήστε τη βοήθειά τους στην προετοιμασία του γεύματος.

Ζητήστε τους να σας συνοδέψουν στα ψώνια. Μια βόλτα στη λαϊκή αγορά ή στον μανάβη, θα είναι μια ευχάριστη διαδικασία, αν αφήσετε στα παιδιά την πρωτοβουλία να διαλέξουν μόνα τους τα φρούτα και τα λαχανικά που θα αγοράσετε. Σίγουρα θα φάνε με μεγαλύτερη όρεξη, αυτά που μόνα τους διάλεξαν!

Γονείς και παιδιά στην κουζίνα: Αλλάξτε ρόλους!
Βλέποντας της εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση, παρατηρούμε ότι συνήθως οι μάγειροι έχουν και βοηθό. Θα ήταν λοιπόν πολύ ωραίο να αφήσουμε τα παιδιά μας να είναι οι πρωταγωνιστές στην κουζίνα και εμείς απλά να τα προσέχουμε διακριτικά και να τα βοηθάμε, ιδιαίτερα όταν έχουν κάποια δυσκολία.

Με αυτόν τον τρόπο, η ενασχόληση με τη μαγειρική γίνεται για τα παιδιά ένα απολαυστικό παιχνίδι, που τους δίνει ταυτόχρονα και τη χαρά της δημιουργίας.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ασφάλεια και τη σιγουριά, που τους παρέχει ένας μεγάλος, ιδιαίτερα όταν ανακατεύονται με πράγματα που δεν γνωρίζουν. Από την ώρα μάλιστα που έχουν συνείδηση των κινδύνων, σίγουρα θα νιώσουν ανακούφιση όταν ξέρουν ότι θα τα βοηθήσετε να χειριστούν ένα κοφτερό αντικείμενο ή μια ηλεκτρική συσκευή.

Και φυσικά μην ξεχάσετε:

Να υπενθυμίζετε στα παιδιά, ότι καθετί έχει μια σειρά και ότι όλα θα πρέπει να τα κάνουν νοικοκυρεμένα. Επομένως πρέπει να τα ενθαρρύνετε να μαζεύουν και να καθαρίζουν μόνα τους αυτά που χρησιμοποίησαν για το μαγείρεμα.

Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, να τα επιβραβεύετε για την προσπάθεια που έκαναν. Είναι κάτι που δεν κοστίζει, ενώ αντίθετα ενθαρρύνει τα παιδιά και κάνει τη μεταξύ σας σχέση καλύτερη!

Σημείωση: Το παρόν διαιτολόγιο είναι ενδεικτικό μιας ισορροπημένης διατροφής για παιδιά. Ωστόσο είναι αναγκαίο να εξατομικεύεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού (ανάλογα με τη σωματική διάπλαση, ηλικία, φύλο και δραστηριότητά του).

ΜΩΚΟΥ ΑΛΙΝΑ, ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ,ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Διατροφική πυραμίδα

Το τι τρώμε και σε ποιες ποσότητες, είναι πολύ σημαντικό, γιατί από τις τροφές παίρνουμε ενέργεια και ο οργανισμός μας αναπτύσσεται σωστά. Η έλλειψη ισορροπίας στα συστατικά των τροφών δημιουργεί πολλά προβλήματα, τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν, αρκετά αργότερα, όταν πια μεγαλώσουμε.

Για να ξέρουμε τι πρέπει να τρώμε, σε ποιες ποσότητες και με πόση συχνότητα, μέσα στην εβδομάδα, οι επιστήμονες δημιούργησαν τη λεγόμενη διατροφική πυραμίδα.

Στη βάση της πυραμίδας υπάρχουν κάποιες τροφές, οι πιο ωφέλιμες για την υγεία, τις οποίες θα πρέπει να τρώμε σε μεγαλύτερες ποσότητες και πιο συχνά έως καθημερινά.

Οσο αναβαίνουμε προς την κορυφή της πυραμίδας, συναντάμε τροφές, που θα πρέπει να τις τρώμε σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, προκειμένου η διατροφή μας να είναι ισορροπημένη.

Ξεκινώντας από κάτω προς τα επάνω, οι τροφές που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά και με μεγαλύτερη συχνότητα είναι:

Δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, φρούτα και λαχανικά, ελιές και λάδι, γάλα, γιαούρτι, τυρί.

Αρκετά συχνά πρέπει επίσης να τρώμε όσπρια, κρέας ή πουλερικά ή ψάρια και αβγά.

Αραιά θα πρέπει να τρώμε λίπος και γλυκά, γιατί μας παχαίνουν, χωρίς να προσφέρουν ιδιαίτερα συστατικά στον οργανισμό μας.

Η διατροφή αυτή, σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση, βοηθάει να έχουμε καλή υγεία.

Συμβουλή
Παιδιά, βασικό είναι να συγκεντρώσουμε όλα τα υλικά, που γράφει η συνταγή μας και να ετοιμάσουμε την ποσότητα που ακριβώς χρειαζόμαστε από καθένα ένα από αυτά. Ετσι, όταν αρχίσουμε να μαγειρεύουμε, δεν θα χρειάζεται να τρέχουμε εκείνη τη στιγμή για να βρούμε αυτό που μας χρειάζεται και φυσικά θα είμαστε σίγουροι ότι δεν ξεχάσαμε κανένα υλικό.