Κέικ πατάτας με σοκολάτα

25.06.2009
Ο,τι πιο πρωτότυπο μπορείτε να σερβίρετε!

Τι έχουμε:

  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη μαύρη
  • 1 φλιτζ. βιτάμ
  • 5 αβγά
  • 3/4 φλιτζ. αμύγδαλα
  • 180 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 2 κουταλιές βιτάμ για τη φόρμα

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Πλένουμε την πατάτα, τη βράζουμε καλά και κατόπιν αφαιρούμε τη φλούδα, τη βάζουμε σε ένα μπολ και τη λιώνουμε ώστε να γίνει πουρές.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τη ζάχαρη μαζί με το βιτάμ, τα χτυπάμε πολύ καλά και μόλις το μείγμα ασπρίσει και γίνει αφράτο, προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των αβγών και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, μουλιάζουμε τα αμύγδαλα, για 2-3 λεπτά, σε ένα μπολ με καυτό νερό, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να ξεφλουδιστούν. Κατόπιν τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν σκόνη.

Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με την κανέλα.

Ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα του βιτάμ, τη σοκολάτα, λιωμένη σε μπεν μαρί, τα αμύγδαλα, τον πουρέ πατάτας και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, ανακατεύουμε και τελευταία ρίχνουμε τα ασπράδια, χτυπημένα σε μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, το οποίο αδειάζουμε σε μια φόρμα αλειμμένη με βιτάμ. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και βάζουμε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα.

Για να είμαστε βέβαιοι ότι το γλυκό έχει ψηθεί, βυθίζουμε στο κέντρο της φόρμας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή και στεγνή βγάζουμε το κέικ από το φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε το κέικ με σαντιγί ή με ξύσματα σοκολάτας.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.