Φακές «χωριάτικη»

09.04.2009

Υλικά για 4 άτομα

  • 300 γρ. φακές χοντρές
  • 1 δαφνόφυλλο
  • μερικά φυλλαράκια φασκόμηλο ξερό
  • 1 πορτοκάλι (τη φλούδα του)
  • 2 ντομάτες μέτριες κομμένες σε κύβους
  • 1 πιπεριά μεγάλη κομμένη σε καρεδάκια
  • 1 κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη
  • 150 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
  • ρίγανη
  • 5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μερικές ελιές θρούμπες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές με τη φλούδα τού πορτοκαλιού, τη δάφνη και το φασκόμηλο σε άφθονο αλατισμένο νερό. Mετά 15 λεπτά, έχουμε το νου μας να βγάλουμε τις φακές στο σημείο που μόλις έχουν μαλακώσει, πριν «σκάσουν» και λιώσουν. Tις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά μας σε μια μεγάλη σαλατιέρα.

Tip: Mπορούμε να αντικαταστήσουμε τις φακές με φασόλια λευκά, μικρά ή μεγάλα, ακόμη και γίγαντες.