Χοιρινό με σιτάρι

05.03.2009
Παράξενος συνδυασμός που θα σας ενθουσιάσει!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό χοιρινό
  • 4-5 ντομάτες
  • 1 φλιτζ. σιτάρι
  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 4 κουταλιές μαργαρίνη
  • 7 φλιτζ. νερό
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • αλάτι
  • πιπέρι λευκό

Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό, ρίχνουμε μέσα το σιτάρι και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα, χωρίς καθόλου αλάτι. Κατόπιν το πλένουμε, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το χοιρινό σε πολύ μικρά κομματάκια.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και χοντροκόβουμε τις ντομάτες.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη και μόλις λιώσει προσθέτουμε τα κρεμμύδια, μαζί με τα κομματάκια του χοιρινού και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις το χοιρινό ροδίσει, σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για δύο λεπτά.

Στη συνέχεια ανοίγουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα 3 φλιτζάνια νερό, τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για μισή ώρα, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα.

Κατόπιν ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το σιτάρι, το ρύζι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 45 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Ρίχνουμε σε μια γάστρα το μείγμα της κατσαρόλας και ψήνουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο, για μισή ώρα.

Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με φύλλα ρόκας.

Συμβουλή
Αντί για σιτάρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλιγούρι.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο βιολογικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ