Ένας Έλληνας στο Λονδίνο

23.04.2009
Είναι σεφ, ιδιοκτήτης δυο πετυχημένων εστιατορίων και συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων μαγειρικής. Ο κ. Κυριακού δεν χρειάζεται συστάσεις. Το γεγονός ότι έκανε τους Λονδρέζους να αγαπήσουν την ελληνική κουζίνα λέει πολλά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και δούλεψε καπετάνιος στο Εμπορικό Ναυτικό, προτού αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο της γεύσης. Σήμερα ζει στο Λονδίνο, όπου υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη και επικεφαλής σεφ του εστιατορίου «Livebait», που άνοιξε το 1995, και του «Real Greek», το 1999, το οποίο μάλιστα κέρδισε το βραβείο του «Time Out» για το καλύτερο νέο εστιατόριο το 2000 και το βραβείο για το «πιο πρωτοποριακό μενού» από το παριζιάνικο «Le Fooding».

Η αναζήτηση της γεύσης όμως δεν σταματά για τον κ. Κυριακού, καθώς μαζί με τον Τσαρλς Κάμπιον έχει γράψει τρία βιβλία μαγειρικής: το «The Livebait Cookbook», το «Real Greek Food» και το «The Real Greek at Home».

Στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Culinary Voyage Around the Greek Islands», από τις εκδόσεις «Quadrille», πρωτοτυπεί: είναι γραμμένο σαν ημερολόγιο πλοίου, περιγράφοντας το ρυθμό και τις δραστηριότητες κάθε μέρας αλλά και την αίσθηση των στοιχείων της φύσης και τις αλλαγές της εποχής. Σήμερα, μαζί με τους συνεργάτες του ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν ένα νέο εστιατόριο στο Λονδίνο, που θα ανοίξει τον Απρίλιο. Ας τον αφήσουμε όμως να μας μιλήσει και κυρίως να μας αποκαλύψει τα μυστικά της κουζίνας του που κατάφεραν να συγκινήσουν τους απαιτητικούς Λονδρέζους.

Πώς νιώθει ένας Έλληνας στο Λονδίνο;
«Το Λονδίνο για μένα είναι το δεύτερο σπίτι μου, ποτέ δεν ένιωσα ξένος εδώ. Οι Λονδρέζοι έχουν πολύ ανοιχτόμυαλη νοοτροπία σχετικά με το φαγητό, κι έτσι δοκιμάζουν ευχαρίστως νέες γεύσεις. Μου αρέσει να μαγειρεύω ελληνικά πιάτα με φρέσκα, παραδοσιακά υλικά "πέρα από τις εκάστοτε μόδες" και έντονες γεύσεις. Λατρεύω τη μυρωδιά της ρίγανης, του δυόσμου, του σκόρδου, του κρεμμυδιού, του μαϊντανού, της φρέσκιας ντομάτας, της μαστίχας, τα παξιμάδια, το βασιλικό, τα σύκα».

Γεύση, παράδοση & ποιότητα
«Στα οκτώ χρόνια που εργάστηκα ως σεφ/ιδιοκτήτης του εστιατορίου ?The Real Greek? (η συνεργασία μας έληξε τον Οκτώβριο του 2007), κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κουζίνα δεν χρειάζεται να είναι τίποτε άλλο εκτός από τον εαυτό της.

Η επιτυχία της οφείλεται στις παραδοσιακές, ανεπιτήδευτες γεύσεις, με άφθονα ποιοτικά, εποχιακά υλικά. Η κουζίνα μας βασίζεται σε γνήσια, τοπικά προϊόντα, με υψηλή διατροφική αξία».

1. Οι συνταγές μου
Σάντουιτς με σύκα, παστουρμά και μανούρι

Υλικά

  • 300 γραμμ. μανούρι
  • 100 γραμμ. φέτα
  • 2 κουταλιές στραγγιστό
  • γιαούρτι
  • φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
  • 10 σύκα
  • 10 φέτες χωριάτικο ψωμί
  • μερικά φύλλα ρόκας
  • 250 γραμμ. παστουρμά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού
  • ξίδι μπαλσάμικο
  • βούτυρο για τηγάνισμα

Λιώστε τα τυριά με ένα πιρούνι, προσθέστε το γιαούρτι και το πιπέρι και αναμίξτε καλά. Αφαιρέστε το πάνω μέρος από τα σύκα και κόψτε τα κατά μήκος σε τρία κομμάτια. Απλώστε το μίγμα με τα τυριά σε όλες τις φέτες ψωμί. Τοποθετήστε στις μισές φέτες στρώσεις από ρόκα, παστουρμά και σύκα. Ρίξτε λίγο μπαλσάμικο και καλύψτε με τη δεύτερη φέτα ψωμί. Ρίξτε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίστε αργά τα σάντουιτς. Σερβίρετε αμέσως.

Παστέλι
Το παστέλι, πηγή ενέργειας, είναι σπεσιαλιτέ της Κέας, που βρίσκεται τόσο κοντά στην Αττική και είναι τόσο γνωστή για το θυμαρίσιο μέλι της.

Υλικά

  • 250 γραμμ. θυμαρίσιο μέλι
  • 100 ml νερό
  • 450 γραμμ. καβουρντισμένο σουσάμι
  • 2 φέτες ψιλοκομμένη φλούδα μανταρινιού (προαιρετικά)

Βράστε σε μια βαριά κατσαρόλα το νερό και το μέλι. Αν έχετε θερμόμετρο ζάχαρης, αφήστε τη θερμοκρασία να φτάσει στους 130 βαθμούς, αλλιώς, μόλις αρχίσει να πήζει, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε το σουσάμι και τη φλούδα μανταρινιού. Καλύψτε μια επίπεδη επιφάνεια με λαδόκολλα ζαχαροπλαστικής, την οποία θα έχετε ψεκάσει με λίγο νερό, και απλώστε ομοιόμορφα το μίγμα με σπάτουλα σε μια στρώση πάχους 1 εκατοστού. Όταν πήξει, κόψτε το σε τετράγωνα κομμάτια.

Φυλάξτε το παστέλι ανάμεσα σε φύλλα λαδόκολλας σε ένα αεροστεγές δοχείο σε στεγνό, δροσερό μέρος.

Απο τη ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ