Αϊβαλί

26.03.2009
Αρκεί το όνομά του για να καταλάβουμε.

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό αρνάκι γάλακτος ψαχνό
  • 2 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα στα οκτώ
  • 4 κρεμμύδια
  • 6 κουταλιές Βιτάμ
  • 200 γραμ. δαμάσκηνα αποξηραμένα, απύρηνα
  • 200 γραμ. βερίκοκα ξερά
  • 2 ντομάτες
  • 4 φλιτζ. ζωμό κρέατος
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • 1 κουταλάκι κανέλα

Για το γαρνίρισμα:

  • πετιμέζι
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός

Τι κάνουμε:

Βάζουμε τα ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα σε ένα μπολ με νερό για να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.

Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε οχτώ κομμάτια.

Κόβουμε το κομμάτι από το αρνάκι σε μεσαία κομμάτια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 2 κουταλιές από το Βιτάμ και σοτάρουμε τα κομμάτια από τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο Βιτάμ, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα μέχρι να μαραθούν και στη συνέχεια βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας.

Οταν ροδίσει το κρέας, σκεπάζουμε με τον ζωμό κρέατος, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, το αλάτι, το πιπέρι, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αφήνουμε να σιγοψηθούν μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να απορροφηθούν τα υγρά.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός προσθέτουμε τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και την κανέλα.

Σερβίρουμε προσεκτικά στο πιάτο, γαρνίρουμε με πετιμέζι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συμβουλή

Αποφεύγουμε ν ανακατέψουμε τα υλικά με κουτάλα αλλά κουνάμε μόνο την κατσαρόλα προκειμένου να διατηρήσουν τα φρούτα το αρχικό τους σχήμα.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Νάουσας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ