Κέικ μαρμπέ

09.04.2009
Το πιο δημοφιλές δίχρωμο κέικ!

Τι έχουμε:

  • 4 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. βιτάμ
  • 1/2 φλιτζ. κακάο
  • 1/2 φλιτζ. γάλα χλιαρό
  • 4 αβγά
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • Βιτάμ για το άλειμμα της φόρμας
  • Αλεύρι γιά τη φόρμα

Για το γαρνίρισμα:

  • 1/2 φλιτζ. αμύγδαλα φιλέ

Τι κάνουμε:
Μισή ώρα πριν φτιάξουμε το κέικ, βγάζουμε το Βιτάμ από το ψυγείο, ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει.

Κατόπιν ρίχνουμε το βιτάμ στο μπολ του μίξερ, μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στην υψηλή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει αφράτο. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την ταχύτητα στο μέτριο, ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους των αβγών (κρατάμε τα ασπράδια) και αφήνουμε να ανακατευτούν τα υλικά, μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, με το μπέικιν-πάουντερ, τη βανίλια και κατόπιν προσθέτουμε τα ασπράδια, χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, ελαφρά ζεσταμένο, διαλύουμε μέσα το κακάο, προσθέτουμε τις 4 κουταλιές ζάχαρη, ένα φλιτζάνι από το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέσα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά.

Σε μία φόρμα αλειμμένη με βιτάμ και αλευρωμένη, αδειάζουμε το λευκό μείγμα και στην επιφάνεια ρίχνουμε το μείγμα του κακάο.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του κέικ με τα αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Πριν βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και αν βγει καθαρή, τότε το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Συμβουλή
Για το αρωμάτισμα του κέικ, μπορούμε, αν θέλουμε, να αντικαταστήσουμε τη βανίλια με ξύσμα πορτοκαλιού.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ