Παϊδάκια

03.07.2009
Για να μην τα τρώμε μόνο ρουμελιώτικα...

Τι έχουμε:

  • 2 κιλά παϊδάκια αρνίσια

Για το μαρινάρισμα:

  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 4 κουταλιές μουστάρδα

Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου:

  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λεμόνι
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 4 κουταλιές ξίδι
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 φλιτζ. κέτσαπ
  • 1/2 κουταλάκι ταμπάσκο
  • 2 κουταλιές γουόστερ σος
  • 1 κουταλάκι τσίλι σε σκόνη

Για το γαρνίρισμα:

  • ντοματάκια Σαντορίνης

Τι κάνουμε:
Από την προηγούμενη μέρα πλένουμε καλά τα παϊδάκια, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λάδι και τη μουστάρδα ανακατεμένα. Κατόπιν σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα βγάζουμε τα παϊδάκια από τη μαρινάδα και μόλις η σχάρα να κάψει, τα βάζουμε επάνω και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά έως ότου πάρουν χρώμα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου:

Ξύνουμε με τον τρίφτη το λεμόνι και κατόπιν το στύβουμε και βάζουμε το χυμό του σε ένα μπολ.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα λιώνουμε στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε μαζί με το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, για να σοταρισθούν, μέχρι να χρυσίσουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τη ζάχαρη, το ξίδι, το κέτσαπ, τη γουόστερ σος, το ταμπάσκο, το τσίλι και ανακατεύουμε τα υλικά, για 1-2 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.

Μόλις τα παϊδάκια ψηθούν, τα βγάζουμε από τη σχάρα και τα βουτάμε, για 10 λεπτά, μέσα στη σάλτσα μπάρμπεκιου. Κατόπιν τα βάζουμε σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με ντοματάκια Σαντορίνης και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Για να γίνουν τα παϊδάκια πιο νόστιμα και μαλακά, θα πρέπει, καθόλη τη διάρκεια του ψησίματος, να διατηρούμε τη φωτιά χαμηλή.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Μαντηλαριά.