Ψητά λαχανικά

03.04.2009
Κατάλληλο για δίαιτα

Τι έχουμε:

  • 2 κίτρινες πιπεριές
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 2 αγκινάρες καθαρισμένες
  • 2 μελιτζάνες
  • 2-3 κολοκυθάκια
  • 2 κρεμμύδια
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο (προαιρετικά)
  • 2-3 κουταλιές παρμεζάνα σε φλούδες

Τι κάνουμε:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις αφήνουμε σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό, για δύο ώρες, ώστε να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις βγάζουμε από το νερό, τις ξεπλένουμε καλά, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Πλένουμε τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο μπολ με τις μελιτζάνες.

Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε οριζόντια σε χοντρές φέτες, τα βάζουμε και αυτά στο μπολ, καθώς και τις αγκινάρες, αφού πρώτα τις καθαρίσουμε από τα εξωτερικά χοντρά τους φύλλα και τις κόψουμε στα δύο ή στα τέσσερα. Τέλος ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, περιχύνουμε τα λαχανικά με το λάδι, ανακατεμένο με το λεμόνι, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, για περίπου 1 ? 1 1/2 ώρα, ώστε να μαριναριστούν τα λαχανικά.

Στη συνέχεια βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, βάζουμε τα λαχανικά στη ζεστή σχάρα, χωρίς να τα στραγγίξουμε και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Μόλις ψηθούν, τα στρώνουμε σε μια πιατέλα, τα ραντίζουμε, αν θέλουμε, με λίγες σταγόνες ξίδι μπαλσάμικο, τα γαρνίρουμε με φλούδες παρμεζάνας και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Μαντινείας.