Σπαράγγια με μπεσαμέλ

09.04.2009
Νοστιμιά που «ξεπροβάλλει» μέσα από μια πίτα!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο El Sabor Wraps λιαστής ντομάτας
  • 20 σπαράγγια φρέσκα ή κατεψυγμένα

Για την μπεσαμέλ:

  • 6 κουταλιές βιτάμ
  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • 4 φλιτζ. γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι κάνουμε:

Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, το πλένουμε και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και το κρεμμύδι και τα βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μη φουσκώσει το γάλα.

Σε μια άλλη, φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ σε πολύ χαμηλή φωτιά. Κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή με το αναδευτήρι των αβγών, έως ότου γίνουν τα υλικά μας ένα ομοιογενές μείγμα. Βγάζουμε το κρεμμύδι από το βρασμένο γάλα και το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη σβολιάσει. Στη συνέχεια, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, έως ότου το τυρί λιώσει και το μείγμα γίνει λείο, σαν κρέμα. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε την μπεσαμέλ αμέσως, τη βάζουμε σε μπεν μαρί, για να διατηρηθεί ζεστή και να μη χάσει την υγρασία της.

Κατόπιν καθαρίζουμε τα σπαράγγια:

Βγάζουμε τη φλούδα, ξεκινώντας από το κάτω μέρος και φθάνοντας έως το 1/4 από το κάτω μέρος του κάθε σπαραγγιού, ώστε να μείνουν το μαλακό, εσωτερικό μέρος του μίσχου και η τρυφερή κορυφή του. Μόλις τα καθαρίσουμε όλα, τα πλένουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε είτε στην ειδική συσκευή του ατμού, είτε σε ένα μεταλλικό σουρωτήρι, το οποίο εφαρμόζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν στον ατμό, για 15-20 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.

Στη συνέχεια τα απλώνουμε πάνω στις πίτες El Sabor Wraps λιαστής ντομάτας, τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ, κλείνουνε την πίτες, ώστε να καλυφθούν οι άκρες των σπαραγγιών και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για παρμεζάνα, τυρί πεκορίνο.

το κατάλληλο κρασί Μαντηλαριά.