Τέλειο τσουρέκι!

30.03.2010

Αν μου αρέσει κάτι στα γλυκά του Παρλιάρου, είναι ότι, ενώ διατηρούν την παραδοσιακή τους γεύση, είναι πάντα φτιαγμένα με τις επιταγές της σύγχρονης διατροφικής επιστήμης.

Υλικά

  • 35 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
  • 35 γραμμ. βούτυρο
  • 100 γραμμ. φρέσκο γάλα
  • 160 γραμμ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 5 γραμμ. μαχλέπι
  • 5 γραμμ. μαστίχα τριμμένη
  • 100 γραμμ. νερό χλιαρό
  • 40 γραμμ. μαγιά μπίρας
  • 600 γραμμ. αλεύρι σκληρό
  • 1 αβγό για επικάλυψη
  • Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην καεί και ανέβει πάνω από τους 50°C. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τα αβγά. Ανακατεύετε καλά και σε ένα άλλο σκεύος διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνετε στο μείγμα με τα βούτυρα.

2. Στο τέλος προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε πολύ καλά, έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια σας. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε καλύτερα σε μίξερ, όχι με το σύρμα, αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο αλεύρι. Φτιάχνετε μια μπάλα, χαράζετε σε σταυρό, τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός.

3. Ξαναζυμώνετε ελαφρά με το χέρι και το χωρίζετε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνετε μπαστούνια και τα πλέκετε σε πλεξούδα. Αν θέλετε, δίνετε το σχήμα κουλούρας. Το τοποθετείτε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνετε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα. Ανακατεύετε το αβγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο με πολλή προσοχή αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζετε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.