Γαλατοκαταϊφι

03.07.2009
Οταν στο ίδιο ταψί συναντιούνται δυο κλασικά γλυκά

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό καταϊφι
  • 4 φλιτζ. γάλα
  • 1 1/3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 φλιτζ. βιτάμ
  • 3 αβγά
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Τι κάνουμε:

Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και το αφήνουμε να βράσει.

Σε μια άλλη, μεγαλύτερη κατσαρόλα, βάζουμε το σιμιγδάλι, μαζί με τη ζάχαρη και τα αβγά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα. Μόλις το γάλα βράσει, το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα με το μείγμα του σιμιγδαλιού, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Κατόπιν προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, λίγο καταϊφι τριμμένο, ανακατεύουμε καλά την κρέμα και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βιτάμ και με ένα πινέλο, αλείφουμε ένα μέτριο ταψί, ενώ κρατάμε το υπόλοιπο βιτάμ, για να ραντίσουμε το καταϊφι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Στρώνουμε το μισό από το καταϊφι στο ταψί, το ραντίζουμε με λίγο από το λιωμένο βιτάμ, αδειάζουμε από πάνω την κρέμα που ετοιμάσαμε και τη στρώνουμε με μία σπάτουλα, ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του ταψιού. Κατόπιν στρώνουμε επάνω από την κρέμα το υπόλοιπο καταϊφι, το ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βιτάμ και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε το γλυκό, για περίπου μισή ώρα, έως ότου το καταϊφι πάρει χρυσόξανθο χρώμα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν, για περίπου δέκα λεπτά. Κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.

Μόλις βγάλουμε το γαλατοκαταϊφι από το φούρνο, το σιροπιάζουμε, όσο είναι ακόμη ζεστό, με το χλιαρό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Συμβουλή
Μπορούμε πριν σερβίρουμε το γαλατοκαταϊφι, να το πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.