Γλυκό καρυδάκι

30.07.2009
Το καλύτερο καρυδάκι γλυκό στην ορεινή Ναυπακτία.

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό μικρά φρέσκα καρύδια
  • νερό

Για το σιρόπι:

  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 φλιτζ. νερό
  • 1 κουταλιά γαρίφαλα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 λεμόνια (τον χυμό)

Τι κάνουμε:

Με ένα μικρό μαχαίρι ξύνουμε εξωτερικά τα καρύδια ώστε να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα χοντρό καρφί, κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο κάθε καρυδιού.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα καρύδια και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα καρύδια. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα, μέχρι να μαλακώσουν.

Κατά τη διάρκεια του βρασμού αλλάζουμε το νερό 3 φορές αντικαθιστώντας το κάθε φορά με κρύο. Για να βεβαιωθούμε ότι έχουν μαλακώσει, θα πρέπει, αν τα τρυπήσουμε στο κέντρο τους με μια οδοντογλυφίδα, αυτή να βγαίνει εύκολα.

Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ημέρες για να ξεπικρίσουν.

Στη συνέχεια, τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι αφήνοντάς τα να στραγγίσουν καλά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και προσθέτουμε τα καρυδάκια που έχουμε στραγγίσει. Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε για 24 ώρες, χωρίς το καπάκι.

Την επόμενη μέρα βγάζουμε τα καρυδάκια από το σιρόπι και το αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά ώστε να δέσει, προσθέτοντας την κανέλα, τα γαρίφαλα, τον χυμό λεμονιού.

Πλένουμε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, αφήνουμε να στεγνώσει καλά και βάζουμε μέσα τα καρυδάκια.

Οταν το σιρόπι δέσει, το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο βάζο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, χωρίς να κλείσουμε το καπάκι. Μόλις βεβαιωθούμε ότι το γλυκό κρύωσε καλά, κλείνουμε το καπάκι και αποθηκεύουμε το βάζο σε δροσερό μέρος.

Συμβουλή
Πριν βάλουμε το γλυκό μας στο βάζο δοκιμάζουμε το σιρόπι και αν έχει αραιώσει από τον χυμό των καρυδιών το βράζουμε ακόμα για μερικά λεπτά.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.