Κεφτεδάκια κλασικά με φρέσκια ντομάτα

21.05.2009
Μαμαδίστικο φαγητό

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 φέτες ψωμιού
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 αβγά
  • 3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
  • 3-4 φύλλα δυόσμο
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 3 κουταλιές λάδι
  • αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 καρότο
  • 1 κλωναράκι μαϊντανό
  • 1 κλωναράκι σέλινο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι

Τι κάνουμε:

Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού, τη στύβουμε καλά και τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά, τα κρεμμύδια, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε, το μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα, τη φρυγανιά, τα αβγά χτυπημένα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνουμε καλά, ώστε να ενωθούν τα υλικά και να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Στη συνέχεια, παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά τη ζύμη, την πλάθουμε σε κεφτέδες και τους αλευρώνουμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το λάδι μαζί με το βιτάμ και μόλις κάψουν, ρίχνουμε τους κεφτέδες και τους αφήνουμε να τηγανιστούν, έως ότου ροδίσουν, απ όλες τις πλευρές. Μόλις τηγανιστούν, τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Ζεματίζουμε τις ντομάτες για ένα λεπτό μέσα σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε στη μέση, βγάζουμε τους σπόρους και τις τρίβουμε σε ένα μπολ με τον τρίφτη τυριού. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι, αφού πρώτα το ψιλοκόψουμε και το αφήνουμε να σοταριστεί, έως ότου χρυσίσει.

Κατόπιν ρίχνουμε το σκόρδο, το σέλινο και τον μαϊντανό, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε, το καρότο τριμμένο στον τρίφτη και αφήνουμε τα υλικά να σοταριστούν και να ενωθούν οι γεύσεις.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, το ζωμό των λαχανικών και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, έως ότου αρχίσει να δένει.

Μόλις ετοιμαστεί, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε λίγη ώρα, ώστε να κρυώσει η σάλτσα, βγάζουμε το φύλλο δάφνης και την περνάμε από το μύλο των λαχανικών. Κατόπιν την ξαναβάζουμε στο τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια, περιχυμένα με τη σάλτσα και τα συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί.

Συμβουλή
Μπορούμε να συνοδεύσουμε με ρύζι ή ζυμαρικά της αρεσκείας μας.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινη φρέσκια Νεμέα.