Τρίγωνα γεμιστά

22.04.2009
Μακεδονίτικο γλυκό!

Τι έχουμε:

Για τα τρίγωνα:

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1/2 φλιτζ. βιτάμ
  • Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
  • 2 φλιτζ. γάλα
  • 1 αβγό
  • 3 κρόκους αβγών
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζ. νερό
  • 4 φλιτζ. ζάχαρη
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Τι κάνουμε:

Παίρνουμε μαζί δύο - δύο τα φύλλα (το ένα πάνω στο άλλο), τα κόβουμε σε τρεις ίσες μεταξύ τους λωρίδες και αλείφουμε κάθε λωρίδα με λιωμένο βιτάμ.

Παίρνουμε μια λωρίδα και ξεκινώντας από την άκρη, αρχίζουμε να τη διπλώνουμε λοξά, εναλλάξ, μία φορά προς τα δεξιά και μία προς τα αριστερά, ώστε να σχηματισθεί στο τέλος, ένα τρίγωνο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλες τις λωρίδες. Κατόπιν αλείφουμε τα τρίγωνα με λιωμένο βιτάμ, τα βάζουμε σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό του λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν, περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Κατόπιν, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Μόλις τα τρίγωνα ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα βουτάμε, όπως είναι ζεστά, για μερικά δευτερόλεπτα, στο σιρόπι. Τα βγάζουμε και μετά τα αφήνουμε σε μια σχάρα για να στραγγίσουν.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μισό από το γάλα για να βράσει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, τους κρόκους, το ολόκληρο αβγό και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας σιγά-σιγά το υπόλοιπο γάλα, έως ότου τα υλικά γίνουν μια πηχτή κρέμα. Κατόπιν ρίχνουμε στη ζύμη το καυτό γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύουμε καλά, αδειάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, ώστε να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην κολλήσει. Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια κόβουμε και ανοίγουμε την μια πλευρά κάθε τριγώνου και τα γεμίζουμε με την κρέμα.

Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.

Συμβουλή
Μπορούμε να βάλουμε τα τρίγωνα σε ένα καλά κλεισμένο μπολ και να τα σιροπιάσουμε όταν τα χρειαστούμε!

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.