Μπαρμπουνάκια στον φούρνο

03.07.2009
Άκρως ελληνικό ψάρι!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό φρέσκα μπαρμπουνάκια
  • αλάτι
  • 1 λαδόκολλα
  • Για τη μαρινάρα:
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

Για τη σος:

  • 1 φλιτζ. μαγιονέζα
  • 1 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο

Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα μπαρμπουνάκια από τα λέπια και τα εντόσθιά τους.

Βάζουμε κάθε μπαρμπουνάκι πάνω στην επιφάνεια κοπής στρωμένη με τη λαδόκολλα και κρατώντας το από την ουρά ξύνουμε τα λέπια του με την ανάποδη πλευρά ενός μαχαιριού, με κατεύθυνση προς το κεφάλι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στην άλλη πλευρά του ψαριού.

Κατόπιν, ακουμπάμε κάθε μπαρμπουνάκι με τη ραχοκοκαλιά προς τα κάτω, ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τα βράγχιά του, σπρώχνοντάς τα προς τα έξω, τα κόβουμε και τα πετάμε. Στη συνέχεια κόβουμε με ένα ψαλίδι κουζίνας τα πτερύγια, προσέχοντας να μην αφήσουμε μύτες.

Ανοίγουμε την κοιλιά του ψαριού, βγάζουμε τα εντόσθιά του και αφού καθαρίσουμε όλα τα μπαρμπουνάκια τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό, μέσα και έξω. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα αλατίζουμε, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε μισή ώρα για να το απορροφήσουν.

Σε ένα μικρό ανακατεύουμε το λάδι και τον χυμό του λεμονιού, περιχύνουμε τα ψάρια, σκεπάζουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για μισή ώρα στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και βάζουμε τα μπαρμπουνάκια σε ένα ταψί, σε όρθια θέση.

το ένα πλάι στο άλλο. Ψήνουμε κάτω από το προθερμασμένο γκριλ για 20 λεπτά έως ότου ροδοκοκκινίσουν. Μέχρι τα μπαρμπουνάκια να ψηθούν φτιάχνουμε τηνσάλτσα ανακατεύοντας σε ένα μπολ τη μαγιονέζα με το τζίντζερ.

Σερβίρουμε μπαρμπουνάκια σε ένα πιάτο συνοδεύοντάς τα με τη σάλτσα μαγιονέζα.

Συμβουλή
Μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα, περιχυμένα μόνο με λαδολέμονο από το ταψί.

Το κατάλληλο κρασί: Ασύρτικο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ