Αχινοσαλάτα

14.05.2009
Για πραγματικούς καλοφαγάδες...

Τι έχουμε:

  • 30 αχινούς ζωντανούς
  • 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • θαλασσινό νερό (αν μπορούμε να βρούμε)
  • φύλλα μαρουλιού

Τι κάνουμε:
Κόβουμε στη μέση τους αχινούς χρησιμοποιώντας ένα μυτερό μαχαιράκι ή το ειδικό εργαλείο, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε την παλάμη μας με τα αγκάθια των αχινών.

Πετάμε το επάνω μέρος από το κέλυφος των αχινών, ρίχνουμε στο μισό κέλυφος που βρίσκεται η ψίχα λίγο θαλασσινό νερό, την ξεπλένουμε προσεχτικά, τη στραγγίζουμε, τη βγάζουμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Μόλις αδειάσουμε όλους τους αχινούς στο μπολ, στραγγίζουμε ξανά την ψίχα με τα δάχτυλά μας και τη βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με χονδροκομμένα φύλλα μαρουλιού.

Αν έχουμε χρησιμοποιήσει θαλασσινό νερό, περιχύνουμε την ψίχα με το χυμό λεμονιού, το λάδι και σερβίρουμε τη σαλάτα.

Αν χρησιμοποιήσουμε νερό βρύσης, ρίχνουμε στο μπολ με την ψίχα το μπαλσάμικο, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Κατόπιν, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, βάζουμε την ψίχα των αχινών πάνω από τα φύλλα του μαρουλιού, την περιχύνουμε με το λάδι ελιάς και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε χοντρά πλαστικά γάντια κουζίνας για να κόψουμε τους αχινούς.

Το κατάλληλο κρασί: Ροδίτης.