Πίτα με σαρδέλες

25.06.2009
Μια πίτα που τη συναντάμε σε όλα τα νησιά!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό σαρδέλες φρέσκιες
  • 3/4 του φλιτζανιού λάδι ελιάς
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 ντομάτες
  • 1 φλιτζ. τυρί πικάντικο, τριμμένο
  • 4 κουταλιές βιτάμ για το άλειμμα
  • αλάτι
  • ρίγανη

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κιλό γάλα
  • 1 κομμάτι μαγιά σε μέγεθος καρυδιού
  • 2 κουταλάκια λάδι ελιάς
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και μόλις γίνει χλιαρό, το ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ, μαζί με τη μαγιά και ανακατεύουμε ώσπου η μαγιά να διαλυθεί.

Κατόπιν ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε, ώσπου η ζύμη μας να γίνει ελαστική.

Αν χρειαστεί, μπορούμε να συμπληρώσουμε λίγο νερό ή λίγο λάδι.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο, για περίπου μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ κόβουμε τα κεφάλια από τις σαρδέλες, βγάζουμε τα εντόσθιά τους, τις πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε.

Πλένουμε τις ντομάτες, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και το στρώνουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι, αλειμμένο με βιτάμ. Στρώνουμε τα κρεμμύδια στην επιφάνεια του φύλλου, από πάνω τις ντομάτες και στη συνέχεια βάζουμε τις σαρδέλες σε σχήμα ακτίνας. Κατόπιν, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί , τη ρίγανη και περιχύνουμε με το λάδι.

Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς το εσωτερικό του ταψιού, ώστε να σχηματίσουν ένα χοντρό στεφάνι και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά του με λιωμένο βιτάμ.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά έως ότου το φύλλο ροδίσει.

Συμβουλή
Μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα με μαρίδα ή με γαύρο.

Το κατάλληλο κρασί: Μοσχοφίλερο.