Η κουζίνα των λουλουδιών

07.07.2010
Συναντήσαμε την Καταλανή Μόντσε Εστρουκ στο εφετινό «Sani Gourmet» και μας κέρδισε με τα ευφάνταστα πιάτα της.

Αγαπώ τα χρώματα, τη θάλασσα και τη φύση, που με εμπνέουν στην κουζίνα μου», λέει η σεφ που απέσπασε ένα αστέρι Michelin για το εστιατόριό της, το «El Cingle». Η Μόντσε Εστρουκ ταξιδεύει πολύ και έχει μαγειρέψει σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, ολοκληρώνοντας πάντα τα πιάτα της με πέταλα λουλουδιών και φίνες λεπτομέρειες.

Η συνεργασία της με πολλούς διάσημους σεφ θεωρεί πως επηρέασε το στυλ της κουζίνας της: «Από τους Φεράν Αντριά και Alain Ducasse μυήθηκα στον επαγγελματισμό, από τον ?καλλιτέχνη? Πιερ Γκανιέρ διδάχτηκα πώς να δημιουργώ πιάτα με χρώματα, ο Αλεν Πασάρ με έμαθε να αξιοποιώ τα φρούτα και τα λαχανικά, ο Πιέρ Ερμέ με εισήγαγε στον μαγικό κόσμο των γλυκών χωρίς όριο, ενώ ο Μπερνάρ Μπεντασέντ με έμαθε να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου», αναπολεί μιλώντας για τη μαγειρική διαδρομή της. Η ενεργητικότητά της την οδήγησε και στην έκδοση τριών βιβλίων.

Πιστεύει ότι η «λουλουδιασμένη» μαγειρική της δεν είναι ελιτίστικη, αλλά απευθύνεται σε όλους. Δίνει μεγάλη σημασία στη σύλληψη μιας συνταγής και δημιουργεί πιάτα γευστικά, παραμένοντας πιστή στην ακριβή εκτέλεσή τους και χρησιμοποιώντας πάντα το αγαπημένο της ελαιόλαδο και απλά υλικά. Στο φετινό «Sani Gourmet», η φιλόξενη σεφ μάς έστρωσε το τραπέζι γευσιγνωσίας στο «Byblos», όπου δοκιμάσαμε «Καραμέλες αρνιού με σάλτσα γλυκόριζας», «Γεμιστό καλαμάρι αλά Καταλάνα», «Λεπτή αρωματική ζύμη με αστακό» και «Ανανά ψημένο με 10 μπαχαρικά». Ως υπέρμαχος της ομαδικής δουλειάς, δηλώνει πως μοιράζεται το αστέρι με τους συνεργάτες της. Οσο για ένα δεύτερο αστέρι, δεν δείχνει να αγχώνεται καθόλου και σχολιάζει: «Προσπαθώ πάντα για το καλύτερο». Γνωρίζει καλά την ελληνική κουζίνα αλλά και το ελληνικό κρασί. Αυτό που συνηθίζει, μάλιστα, να αναζητά στα ελληνικά εστιατόρια είναι οι συνταγές με μελιτζάνες, τις οποίες χρησιμοποιεί πολύ και η ίδια στην κουζίνα της, ενώ από τον ελληνικό αμπελώνα επιλέγει να απολαύσει ένα ποτήρι ασύρτικο από τη Σαντορίνη.

El Cingle, Placa Mayor Vacarisses, Barcelona Espana, τηλ. 0034938280233, www.elcingle.com

SANI GOURMET 2010 (14-23/5/10) Sani Resort, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τηλ. 23740-99400, 2310-317327, www.sanigourmet.gr

ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ