Κριτσίνια με σουσάμι

14.05.2009

Τραγανά και νόστιμα, κατάλληλα για κάθε στιγμή!

Τι έχουμε:

2 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι

2 1/4 κουταλάκια ξερή μαγιά σε σκόνη

1 φλιτζ. χλιαρό νερό

2 κουταλάκια ζάχαρη

2 κουταλάκια αλάτι

1/4 του φλιτζανιού λάδι ελιάς

1 φλιτζ. σουσάμι

αλεύρι για το ζύμωμα

λάδι ελιάς για την επάλειψη

1 λαδόκολλα

Τι κάνουμε:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη μαγιά, ανακατεύοντας έως ότου διαλυθεί. Αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά και όταν η μαγιά αρχίζει να αφρίζει, ρίχνουμε το λάδι ελιάς.

Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά έως ότου το μείγμα να γίνει ζυμάρι ομοιογενές. Πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται έως ότου γίνει λεία και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα μπολ να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια της δίνουμε παραλληλόγραμμο σχήμα. Αλείφουμε με λίγο λάδι τη ζύμη, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε την πλαστική μεμβράνη από τη ζύμη, την αλείφουμε ξανά με λάδι ελιάς και την κόβουμε σε 4 ίσα μέρη. Δουλεύουμε ένα κομμάτι κάθε φορά σκεπάζοντας τα άλλα με την πλαστική μεμβράνη για να μη μας ξεραθούν. Κόβουμε το κάθε κομμάτι στη μέση και μετά σε 3 λωρίδες το κάθε μισό κομμάτι. Κρατάμε τη λωρίδα από τις δύο άκρες και τραβάμε μέχρι να γίνει διπλάσια σε μέγεθος περίπου 20 εκατοστών.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200οC.

Αλείφουμε λίγο λάδι ελιάς πάνω στην επιφάνεια εργασίας για να γλιστράνε ευκολότερα και με τα χέρια μας στη μέση της λωρίδας αρχίζουμε να απλώνουμε μπρος-πίσω και προς τα έξω μέχρι το κομμάτι να φτάσει τα 35-40 εκατοστά. Αφού πλάσουμε όλες τις λωρίδες, ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο και τις πιέζουμε πάνω για να κολλήσει πάνω στη ζύμη.

Σε ένα ρηχό ταψί στρώνουμε τη λαδόκολλα, απλώνουμε πάνω τις λωρίδες που έχουμε φτιάξει και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, περίπου για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Φροντίζουμε να τις γυρίσουμε στη μέση του ψησίματος για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.

Σερβίρουμε με τυρί ή με ντιπ της αρεσκείας μας.

Συμβουλή

Φουρνίζουμε ένα ταψί κάθε φορά γιατί ψήνονται καλύτερα και ομοιόμορφα.

το κατάλληλο κρασί

Κόκκινη Μαντηλαριά.