Μοσχαράκι νησιώτικο

21.05.2009
Αρωμα νησιού σε ένα κλασικό πιάτο!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό νουά μοσχαρίσιο
  • 1 κιλό ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 4-5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Τι κάνουμε:

  • Κόβουμε το νουά σε κομμάτια μεγέθους ενός καρυδιού, τα πλένουμε, τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε μια πετσέτα και τα αλευρώνουμε.
  • Ζεματίζουμε τις ντομάτες, για ένα λεπτό σε βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη.
  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε, έως ότου χρυσίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια του μοσχαριού, τα σοτάρουμε καλά, από όλες τις πλευρές, μέχρι να κάνουν κρούστα και τα σβήνουμε με το κρασί.
  • Αφήνουμε να βράσει το κρέας για 5 λεπτά περίπου, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν τα υλικά, σε χαμηλή φωτιά, για μισή ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 180οC.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε τα κομμάτια του μοσχαριού σε ένα ταψί με καπάκι (αλλιώς το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο), τα περιχύνουμε με τη σάλτσα (αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό) και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  • Μόλις το μοσχαράκι ψηθεί, το βάζουμε σε μια πιατέλα, το περιχύνουμε με τη σάλτσα του, το πασπαλίζουμε με μαϊντανό και το συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή με ρύζι.

Συμβουλή
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μοσχάρι με αρνί.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο merlot.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ