Ριζότο με γαρίδες

04.06.2009
Ριζότο με μυρωδιά θαλασσινή!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό ρύζι για ριζότο
  • 1 φλιτζ. κρέμα
  • γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ tlia 30%
  • 1 κιλό γαρίδες Νο 1
  • 5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 5 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
  • 2-3 κλωναράκια άνηθο
  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις γαρίδες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 15 λεπτά, μαζί με το ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Μόλις οι γαρίδες βράσουν, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα (κρατάμε το ζωμό) και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Στη συνέχεια, τις καθαρίζουμε από το κέλυφος και τα κεφάλια, κρατάμε 5-6 ολόκληρες για το γαρνίρισμα και τις υπόλοιπες τις ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι 3 κουταλιές από τη μαργαρίνη και μόλις λιώσει, ρίχνουμε τις ολόκληρες και τις ψιλοκομμένες γαρίδες και τις αφήνουμε για 4-5 λεπτά, να σοταρισθούν.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι, αφού πρώτα το ψιλοκόψουμε, μαζί με την υπόλοιπη μαργαρίνη και το σοτάρουμε, έως ότου χρυσίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν, έως ότου εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε σιγά-σιγά 4 1/2 φλιτζάνια από το ζωμό των γαρίδων που βράσαμε, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες γαρίδες, την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ tlia 30%, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.

Κατόπιν συμπληρώνουμε το μοσχοκάρυδο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε ξανά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μαϊντανό και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ριζότο, μαζί με το μισό ακόμη φλιτζάνι από το ζωμό των γαρίδων. Ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν τα υλικά και αφήνουμε το ριζότο να κρυώσει λίγο.

Το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με τις ολόκληρες γαρίδες.

Συμβουλή

Είναι καλό να προσθέτουμε στο φαγητό τα μυρωδικά, στο τέλος του μαγειρέματος, για να μη χάσουν το άρωμά τους.

το κατάλληλο κρασί Λευκό Ροδίτης.