Φράουλες γκομπλέρ

30.06.2009
Διαφορετικό, με πολύ χρώμα και νοστιμιά!

Τι έχουμε:

Για τη γέμιση:

  • 5 φλιτζ. φράουλες
  • 1/2 φλιτζ. κόκκινα βατόμουρα
  • 1/2 φλιτζ. μαύρα βατόμουρα
  • 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές Βιτάμ για το σκεύος

Για την κρούστα

  • 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
  • 1/2 φλιτζ. γιαούρτι
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές Βιτάμ λιωμένο
  • 2 βανίλιες
  • 2 ασπράδια αβγού

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά τα βατόμουρα και τις φράουλες, τις κόβουμε σε κομματάκια και τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ.

Κατόπιν ρίχνουμε στο μπολ τη ζάχαρη, το αλεύρι, το χυμό λεμονιού, την βανίλια και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

Στην συνέχεια αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με βιτάμ, απλώνουμε στην επιφάνειά του τη γέμιση ομοιόμορφα, σκεπάζουμε το σκεύος με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την κρούστα ως εξής:

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, αφού πρώτα το κοσκινίσουμε και το ανακατεύουμε με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.

Σε μπολ αναμείξεως ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, με το χυμό του λεμονιού, το βιτάμ, τις βανίλιες, τα ασπράδια και όταν τα υλικά ενωθούν, ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα από το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι, έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Βγάζουμε από το πυρίμαχο σκεύος τη μεμβράνη και ρίχνουμε πάνω από τις φράουλες το μείγμα της κρούστας, τρίβοντάς το με τα δάχτυλά μας και φροντίζοντας να καλύψουμε με αυτό όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC για μισή ώρα, μέχρι η κρούστα να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για βατόμουρα να βάλουμε γλυκά κορόμηλα.

το κατάλληλο συνοδευτικό Πορτοκαλάδα.