Κοτόπουλο ψητό λεμονάτο

07.09.2011

Το κοτόπουλο είναι λευκό κρέας υψηλής θρεπτικής αξίας, που όμως δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, που προσφέρουν αμινοξέα, ενώ παράλληλα είναι φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη.

Ομως, για να αντλήσει στο έπακρο τα θετικά διατροφικά στοιχεία του, θα πρέπει να γνωρίζετε πως το κοτόπουλο που θα μαγειρέψετε έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να φτάσει ασφαλές και υγιεινό στο τραπέζι σας. 3

Ολόκληρο κοτόπουλο ψητό με λεμόνι και αλάτι χοντρό

Yλικά (για 4-6 άτομα)

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 3 λεμόνια
  • 3 κρεμμύδια ξερά, μέτρια
  • 4 καρότα
  • 2 πατάτες μεγάλες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 1 χούφτα φρέσκα αρωματικά
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

EΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τη φλούδα και την άσπρη μεμβράνη από τα λεμόνια και τα κόβουμε στη μέση. Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε την ψίχα των λεμονιών με 1 κουτ. αλάτι χοντρό, το σκόρδο και τα αρωματικά και τα βάζουμε στην κοιλιά του κοτόπουλου. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, απλώνουμε με το χέρι το υπόλοιπο χοντρό αλάτι και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Καθαρίζουμε τα λαχανικά, κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα σε φέτες, τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τις πατάτες σε κύβους. Τα απλώνουμε σε βαθύ ταψί και τα ανακατεύουμε με 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο, το κρασί και αλάτι. Βάζουμε πάνω τους το κοτόπουλο, ρίχνουμε στο ταψί 1 φλιτζάνι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα και 15/ περίπου. Καθώς ψήνεται το κοτόπουλο, το περιχύνουμε με τη σάλτσα από το ταψί. Οταν ψηθεί το αφήνουμε για 10/ προτού το κόψουμε σε μερίδες.