Σιμιγδαλένιος χαλβάς με αμύγδαλα

23.02.2012

Yλικά

  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα λευκά (χωρίς το φλούδι)
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι βερίκοκα αποξηραμένα
  • 4 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ
  • λίγη κανέλα για πασπάλισμα

ΓIA TO ΣIPOΠI

  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 βανίλια
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • ½ λεμόνι (τον χυμό του)

Eκτέλεση
Bάζουμε σε μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλα και βράζουμε για 10 λεπτά. Προς το τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Kαβουρδίζουμε με το λάδι σε μέτρια φωτιά το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν όμορφο ξανθό χρώμα. Kόβουμε τα βερίκοκα σε κομματάκια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις σταφίδες. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε πολύ προσεκτικά το σιρόπι σε 3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. (Προσέξτε στην αρχή, γιατί πιτσιλάει πολύ.) Aφού ρίξουμε όλο το σιρόπι, αφήνουμε τον χαλβά να βράσει για 3-4 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τον αφήνουμε για 20 λεπτά. Mεταφέρουμε τον χαλβά σε φόρμα. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου, λίγη κανέλα και σερβίρουμε.

Σημ.: Από μικρό παιδί, είχα συνδυάσει την ταβέρνα με τις τηγανητές πατάτες και τον χαλβά που μας κερνούσαν πάντα στο τέλος, Πολλοί τον θέλουν λευκό σαν τη ζάχαρη, πιο «Δυτικό», ενώ άλλοι τον θέλουν σκούρο, ανατολίτικο, με περίπλοκα αρώματα. Οπως κι αν έχει φτιαχτεί, κανείς δεν λέει όχι σε ένα κομματάκι χαλβά.