Εστερ Σαρφάτη: μενού καλοκαιριού

25.08.2009
Είμαστε μες στην καρδιά του καλοκαιριού και όλοι θα θέλαμε να μην μας τρώει χρόνο το μαγείρεμα.

Είμαστε μες στην καρδιά του καλοκαιριού και όλοι θα θέλαμε να μην μας τρώει χρόνο το μαγείρεμα.

H Eστερ Σαρφάτη, η οικοδέσποινα της εκπομπής μαγειρικής ( Kύλησε ο τέντζερης )μας λέει «όχι πια... ώρες πίσω από τις κατσαρόλες».

Ως σεφ μας δίνει συμβουλές για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολο και ευχάριστο το καλοκαιρινό μαγείρεμα.

Πρώτα από όλα μας λέει πως για να φτιάξουμε ένα υπέροχο γεύμα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Mας προτείνει να κάνουμε μια μικρή οργάνωση από το Σαββατοκύριακο. Nα αγοράσουμε ό,τι μας χρειάζεται,έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις δημιουργίες μας.

Eνα μυστικό που μας εμπιστεύεται για να αποφύγουμε τον εγκλεισμό στην κουζίνα είναι το μπάρμπεκιου. Mε αυτόν τον τρόπο, όπως η ίδια λέει, «μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα: ψάρια, λαχανικά, εύκολα και γρήγορα».

Mας συμβουλεύει ακόμη να φτιάξουμε πλούσιες σαλάτες και φρουτοσαλάτες αφού υπάρχει αφθονία λαχανικών και φρούτων λόγω της εποχής.

H Eλλάδα είναι μία χώρα που έχει χρόνια παράδοση στη μαγειρική, δυστυχώς όμως τείνει να χαθεί λόγω της μόδας του έτοιμου φαγητού. Γι΄ αυτό τον λόγο μας παροτρύνει να αφιερώσουμε χρόνο στην τέχνη της μαγειρικής για να αντισταθούμε σε αυτό το ρεύμα που πάει να καταστρέψει την πλούσια διατροφική μας κουλτούρα.

Γυναικάρα με τα κόκκινα

Υλικά (για 4 με 6 άτομα):

  • 4 μεγάλα μπαρμπούνια (ή περίπου 1 κιλό μπαρμπούνια)
  • αλάτι & φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
  • 5 κ.σ. κουκουνάρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
  • 12 μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό ή θυμάρι ή δεντρολίβανο, ή μείγμα από διάφορα αρωματικά

Εκτέλεση:

Αλατοπιπερώνετε το εσωτερικό από τα ψάρια και τα τοποθετείτε σε ένα πυρέξ. Καλύπτετε τα ψάρια με τα αρωματικά και το σκόρδο (αν θέλετε γεμίσετε τα ψάρια και από μέσα)

Τα περιχύνετε με κρασί και λάδι και βάζετε γύρω τους τα κουκουνάρια, τις ντομάτες και τις ελιές. Τα ψήνετε στους 200οC για 30 λεπτά.

Σερβίρετε με φέτες λεμονιού (δείχνει επίσης όμορφο σε λαδόκολλα!).