Γιουβέτσι ογκρατέν με κιμά

10.08.2011

Υλικά

  • 500 γραμμ. κριθαράκι χοντρό, βρασμένο και στραγγισμένο
  • 250 γραμμ. κιμά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φλιτζάνια τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
  • 5 αβγά
  • 1 κεσεδάκι (200 γραμμ.) γιαούρτι στραγγισμένο
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
  • 250 γραμμ. ανθότυρο σε τρίμματα
  • 250 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα με τον κιμά. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το αφήνουμε μέχρι να γυαλίσει και ρίχνουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε έως ότου το χρώμα του κιμά γίνει άσπρο. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα, 1 κουταλιά κοφτή της σούπας ζάχαρη, 1 ξυλαράκι κανέλα, αλάτι, πιπέρι.

2. Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε το βρασμένο και στραγγισμένο κριθαράκι. Στη συνέχεια το περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το ανακατεύουμε. Στρώνουμε τη σάλτσα του κιμά και περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα (2 φλιτζάνια).

3. Χτυπάμε τα αβγά με σύρμα, προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα και ανακατεύουμε να ενωθούν. Τέλος προσθέτουμε στο μείγμα τα τυριά, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι. Περιχύνουμε το ογκρατέν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.