Ντομάτες ογκρατέν

05.03.2012

Υλικά (για 4 με 6 άτομα):

  • 1,5 κιλό ώριμες ντομάτες
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 75 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 75 γρ. φρεσκοκομμένη παρμεζάνα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. κουκουνάρια
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
  • αλάτι και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Αφού βγάλετε τη φλούδα από τις ντομάτες σύμφωνα με τον τρόπο που σας είπα, τις κόβετε στα 4 και τις ρίχνετε σε ένα μπλέντερ.

Βάζετε το μείγμα σε ένα πυρέξ και ρίχνετε λίγο θυμάρι, δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και 3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Θερμαίνετε τώρα τον φούρνο στους 120οC και ψήνετε τις ντομάτες για μία ώρα. Προσθέτετε λίγο νερό σε περίπτωση που δείχνουν ότι έχουν στεγνώσει.

Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη ζύμη. Μετράτε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτετε τη φρυγανιά, λίγη παρμεζάνα και το βούτυρο. Η «ζύμη» πρέπει να μοιάζει σβολιασμένη.

Καλύπτετε τις ντομάτες με το μείγμα, πασπαλίζετε με τα κουκουνάρια, την υπόλοιπη παρμεζάνα και ρίχνετε και 2 κουταλιές λάδι.

Ρίχνουμε και πάλι λίγο θυμάρι και δενδρολίβανο γιατί αυτά τα μυρωδικά ταιριάζουν απόλυτα στην καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Ψήνετε το φαγητό στους 210οC για περίπου 20 με 30 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μία κρούστα.

Πηγαίνει ονειρεμένα αν το συνοδέψετε με λίγο μασκαρπόνε ή με κατσικίσιο τυρί και ζεστό ψωμάκι.