Ρύζι με δημητριακά και κοτόπουλο

10.09.2009
Ελκει την καταγωγή του από τη Βόρεια Αφρική!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό χοιρινό
  • 1 κιλό στήθος κοτόπουλου
  • 1 κιλό ντομάτες
  • 1 φλιτζ. σιτάρι
  • 1 φλιτζ. κουσκούσι
  • 1/2 φλιτζ. ρύζι σπυρωτό
  • 1/2 φλιτζ. ρύζι νυχάκι
  • 4 κουταλιές Βιτάμ
  • 7 φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. κρασί άσπρο ξηρό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 φύλλα δάφνη
  • αλάτι
  • πιπέρι λευκό

Τι κάνουμε:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό, ρίχνουμε μέσα το σιτάρι και το αφήνουμε να βράσει για μία ώρα, χωρίς καθόλου αλάτι. Κατόπιν το πλένουμε, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το χοιρινό και το κοτόπουλο σε πολύ μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε μικρούς κύβους.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ και μόλις λιώσει προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις σοταριστούν, τα σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για δύο λεπτά. Κατόπιν ανοίγουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα 3 φλιτζάνια νερό, την ψιλοκομμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα άλλα 4 φλιτζάνια νερό και μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε το σιτάρι, το ρύζι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 15 λεπτά.

Εν τω μεταξύ μουλιάζουμε σε ένα μπολ το κουσκούσι με λίγο νερό.

Ρίχνουμε σε μια γάστρα το μείγμα της κατσαρόλας, το κουσκούσι και τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε το πιάτο μας ζεστό.

Συμβουλή
Μπορούμε να μουλιάσουμε το κουσκούσι σε κρασί αντί σε νερό.

το κατάλληλο κρασί Λευκό Ασύρτικο.