Ψητές ντομάτες με σαρδέλα και Βασιλικό

28.03.2011

YΛIKA

12 σαρδέλες μεγάλες καθαρισμένες
12 μεγάλα φύλλα βασιλικού και μερικά για γαρνιτούρα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι χοντρό
8 ντομάτες κομμένες σε φέτες
4 κουτ. σούπας balsamico
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Eτοιμάζουμε τις σαρδέλες: Τις πλένουμε καλά, τους αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια, τις αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε καθεμία με ένα φύλλο βασιλικού. Tις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με ειδικό αντικολλητικό χαρτί, τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αραδιάζουμε τις ντομάτες σε άλλο ταψί, στρωμένο επίσης με αντικολλητικό χαρτί, τις ραντίζουμε με balsamico, ελαιόλαδο, ζάχαρη, κουκουνάρι και αλάτι, και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C για περίπου 8 λεπτά. Mοιράζουμε τις ντομάτες στα πιάτα μας με λίγα φύλλα βασιλικού και από πάνω τοποθετούμε από 3 σαρδέλες, ραντίζοντας με λίγο extra παρθένο ελαιόλαδο.

Tip: Mπορούμε να φτιάξουμε την ίδια σαλάτα αντικαθιστώντας το ψάρι με μπουκιές κοτόπουλου αρωματισμένες με λίγο θυμάρι και περασμένες από το τηγάνι.