Σαγανάκι με ντομάτα και καραβίδες

10.10.2011

YΛIKA

4 μεγάλες ντομάτες
0,25 γραμ. σαφράν
½ πορτοκάλι (τον χυμό του) + 1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
½ κουτ. γλυκού κύμινο (σπόροι)
½ κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
100 γρ. μυζήθρα κομμένη στα τέσσερα
8 καραβίδες
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

EKTEΛEΣH

Ψήνουμε σε στεγνό τηγάνι τους σπόρους του κύμινου και τον μαραθόσπορο. Tρίβουμε σε τρίφτη την ντομάτα και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου και ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας. Σβήνουμε με το πορτοκάλι και προσθέτουμε το ξύσμα, το κύμινο, τον μαραθόσπορο, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα. Aποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε τη σάλτσα σε τέσσερα σαγανάκια. Προσθέτουμε το θυμάρι, από ένα κομμάτι τυριού σε κάθε σαγανάκι και δύο καραβίδες και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC μέχρις ότου οι καραβίδες πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.