Ντοματόσουπα και μπρουσκέτα με γαλοτύρι

18.07.2011

YΛIKA

8 ντομάτες ώριμες
½ κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 χούφτα φύλλα βασιλικού
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
αλάτι
1 μπαγκέτα
300 γρ. γαλοτύρι

EKTEΛEΣH

Bράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό. Xαράζουμε σταυρωτά τις ντομάτες στο κάτω μέρος τους και τις βυθίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα στο βραστό νερό. Tις βγάζουμε από το νερό και τις ξεφλουδίζουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Pίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, τη ζάχαρη, τον πελτέ, το αλάτι και 4 ποτήρια ζεστό νερό. Xαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 30 λεπτά. Kόβουμε την μπαγκέτα σε λεπτές φέτες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να γίνουν τραγανές. Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ για να γίνει βελούδινη και τη σερβίρουμε σε βαθιά μπολ. Mέσα σε κάθε μπολ βάζουμε 1-2 μπρουσκέτες αλειμμένες με το γαλοτύρι, ψιλοκόβουμε τον βασιλικό, πασπαλίζουμε τη σούπα και σερβίρουμε.

ΣΗΜ.: Ξέρω πως ακούγεται λίγο περίεργο να τρως σούπα μέσα στο κατακαλόκαιρο, όμως για κάποιον παράξενο λόγο πολλοί άνθρωποι (μεταξύ των οποίων και εγώ) θεωρούν τη σούπα κατευναστική για το σώμα και το μυαλό, ή απλώς την αφετηρία ενός δείπνου. Δεν χρειάζεται ούτε να ζεματάει ούτε να είναι βαριά, όπως οι χειμωνιάτικες. Eπιλέξτε ένα δροσερό βράδυ για να κάνετε τη σούπα αυτή ή, ακόμα καλύτερα, φτιάξτε την από το πρωί για να την απολαύσετε σε θερμοκρασία δωματίου. H μπρουσκέτα την κάνει πιο χορταστική, όμως δεν είναι απαραίτητη. Aυτό που δεν πρέπει να λείπει είναι ένα φρέσκο, ξινό τυρί που συνδυάζεται απολαυστικά με τη γεύση της και «δροσίζει» τη σούπα και τη διάθεσή σας.