Κλέφτικο

27.08.2009
Το αγαπημένο φαγητό από την ορεινή Πίνδο.

Τι έχουμε:

  • 1 1/2 κιλό μοσχαράκι ψαχνό
  • 150 γραμ. φέτα
  • 6 κουταλιές Βιτάμ
  • 350 γραμ. κεφαλοτύρι
  • 1 φλιτζ. ντομάτες
  • 1/2 φλιτζ. νερό
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 6 λαδόκολλες ή κομμάτια αλουμινόχαρτου (30 εκατ. περίπου το καθένα)

Τι κάνουμε:

Κόβουμε το κρέας σε κύβους των 4 εκατ. περίπου, ή ζητάμε από το χασάπη μας να μας το κόψει.

Κόβουμε τα τυριά σε μεγάλους κύβους, ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και πολτοποιούμε το σκόρδο.

Πασπαλίζουμε το κρέας με το αλάτι και το πιπέρι, στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το αναμειγνύουμε με το μείγμα της ντομάτας και των τυριών.

Αλείφουμε με μια κουταλιά Βιτάμ καθένα από τα 6 κομμάτια της λαδόκολλας ή του αλουμινόχαρτου και κατόπιν βάζουμε σε κάθε λαδόκολλα πρώτα 5-6 κομμάτια του κρέατος και από πάνω λίγο από το μείγμα της ντομάτας και των τυριών. Κατόπιν διπλώνουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα / αλουμινόχαρτο, όπως διπλώνουμε ένα πακέτο και βάζουμε τα πακετάκια μας σε ένα ταψί ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα στο άλλο.

Μόλις τα στρώσουμε, ρίχνουμε από επάνω το νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165οC, για 2 ώρες περίπου, έως ότου γίνει το μοσχαράκι τρυφερό και λιώσουν όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα πακέτα από το φούρνο, τα αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε σε πήλινο σκεύος ή τα μεταφέρουμε το καθένα ξεχωριστά σε κάθε πιάτο. Ανοίγουμε το περιτύλιγμα και τα σερβίρουμε.

Συμβουλή
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε αρνάκι αντί για μοσχάρι.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο από τις ποικιλίες της Πάρου.