Φρυγαδέλια θερμιώτικα

10.09.2009
Πάσχα στο χωριό μου το Θέρμο, χωρίς φρυγαδέλια δε γίνεται.

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό συκώτι αρνίσιο
  • 1 σκέπη (μπόλια) αρνίσια
  • 1 λεμόνι (προαιρετικά)
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Βάζουμε τη σκέπη στο νερό με λίγο λεμόνι για 1 ώρα για να ασπρίσει και να μαλακώσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε το συκώτι κομμένο σε μέτρια κομμάτια και το ανακατεύουμε με το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.

Στραγγίζουμε τη σκέπη, την απλώνουμε σε μια επιφάνεια και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, 5 Χ 5 εκ. περίπου.

Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη σκέπη και τυλίγουμε μέσα ένα κομμάτι συκώτι.

Στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Βάζουμε τα φρυγαδέλια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή σε μια σχάρα με ταψί από κάτω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC, για 1 ώρα περίπου.

Αν θέλουμε μπορούμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, να τα σβήσουμε με το χυμό του λεμονιού.

Σερβίρουμε τα φρυγαδέλια σε μία πιατέλα μόνα τους ή με πίτες και με πράσινη σαλάτα ψιλοκομμένη.

Συμβουλή
Πρέπει να φροντίσουμε να ψηθεί το συκώτι πολύ καλά, γιατί όπως και όλα τα εντόσθια, πρέπει να τα τρώμε πολύ καλά ψημένα.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο ξινόμαυρο από την Νάουσα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ