Κοκορέτσι

25.08.2009
Ενα πιάτο με πολλή γεύση, αφροδισιακό και πολύ χορταστικό!

Ενα πιάτο με πολλή γεύση, αφροδισιακό και πολύ χορταστικό!

  • 2 συκωταριές αρνίσιες ή κατσικίσιες (τα έντερα, ολόκληρα το συκώτια, τις καρδιές και τα γλυκάδια με το πάχος τους)
  • ρίγανη ψιλοτριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το πλύσιμο των εντέρων
  • ξίδι
  • αλάτι χοντρό

Τι κάνουμε:

Ανάβουμε τα κάρβουνα και τα αφήνουμε να χωνέψουν καλά.

Γυρίζουμε τα έντερα και τα πλένουμε με πολύ νερό (ρίχνοντας κάθε φορά στο νερό λίγο ξίδι και λίγο αλάτι χοντρό).

Πλένουμε επίσης καλά όλα τα υπόλοιπα εντόσθια, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά.

Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και την ψιλοτριμμένη ρίγανη.

Παίρνουμε καλαμάκια για σουβλάκια ή μια σούβλα και περνάμε ένα-ένα τα κομματάκια από τα εντόσθια, ακολουθώντας τη σειρά: 2 κομμάτια συκώτι, 1 κομμάτι πνευμόνι, 1 κομμάτι καρδιά και σπλήνα, λίγα γλυκάδια και πάχος και επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσουν όλα.

Κατόπιν, παίρνουμε τα έντερα, τα τρυπάμε με τη μύτη από τα καλαμάκια ή τη μύτη της σούβλας και τα στερεώνουμε στην άκρη. Αρχίζουμε να γυρίζουμε τα καλαμάκια ή τη σούβλα, ώστε να τυλιχθούν με τα έντερα, καλά και σφιχτά, όλα τα κομμάτια των εντοσθίων.

Αν φτιάξουμε μικρά κοκορετσάκια, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, για 1 ώρα περίπου.

Αν χρησιμοποιήσουμε τη σούβλα, ψήνουμε το κοκορέτσι γυρνώντας την πάνω από τα κάρβουνα, όχι πολύ κοντά στη φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί καλά από όλες τις μεριές.

Οταν είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το κόβουμε σε κομματάκια και το σερβίρουμε αμέσως.

Μπορούμε να γαρνίρουμε με φετούλες ψωμιού.

Συμβουλή
Ενας έξυπνος τρόπος για να γυρίσουμε τα έντερα όταν τα καθαρίζουμε, είναι να χρησιμοποιήσουμε τον λεπτό πλάστη της κουζίνας μας.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινη παλαιωμένη Νεμέα.