Πίτα σφακιανή

24.09.2009

Πίτα κρητικιά γιά πανελλήνια κατανάλωση.

Τι έχουμε:

1 1/2 κιλό αρνί γάλακτος

850 γραμ. αλεύρι

1 κιλό μυζήθρα γλυκιά

250 γραμ. βιτάμ

1/2 κιλό στάκα

1 αβγό

1 κεσεδάκι γιαούρτι

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

σουσάμι

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά το κρέας και το βράζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό, για 1 ώρα.

Στη συνέχεια, το βγάζουμε από το νερό, το ξεψαχνίζουμε, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το γιαούρτι και το βιτάμ για να γίνουν ζύμη.

Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» η ζύμη για 1/2 ώρα και ανοίγουμε δύο φύλλα, πάχους 1/2 εκατ. το καθένα.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί, το αλείφουμε με βιτάμ και απλώνουμε το ένα φύλλο. Πάνω στο φύλλο βάζουμε πρώτα μία στρώση μυζήθρα, τη μισή ποσότητα της στάκας και του δυόσμου.

Επειτα βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του κρέατος και μετά μια δεύτερη στρώση μυζήθρας, την υπόλοιπη στάκα και το δυόσμο.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.

Ενώνουμε το πάνω με το κάτω φύλλο πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν καλά οι άκρες τους γύρω-γύρω και να μη χυθούν τα υλικά κατά το ψήσιμο.

Αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με το αβγό, ρίχνουμε το σουσάμι και κάνουμε τρυπούλες με μια οδοντογλυφίδα, ώστε να μην ανοίξει το φύλλο στο ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 1 ώρα περίπου.

Συμβουλή

Αν δεν έχουμε στάκα μπορούμε να βάλουμε κρέμα γάλακτος ανακατεμένη με ανθότυρο.

το κατάλληλο κρασί

Κόκκινη Μαντηλαριά

με απαλό άρωμα.