Καρπούζι: Απολαυστικό και δροσερό

25.07.2012
Ένα από τα πλέον απολαυστικά φρούτα, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Μια φέτα παγωμένο καρπούζι μας προσφέρει ευχαρίστηση με την πλούσια γεύση και τη δροσιά του.

Ένα από τα πλέον απολαυστικά φρούτα, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Μια φέτα παγωμένο καρπούζι μας προσφέρει ευχαρίστηση με την πλούσια γεύση και τη δροσιά του.

Εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της αρχαίας Αιγύπτου και η καταγωγή του χάνεται περίπου στο 2500 π.Χ. Από το 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και το 13ο αιώνα εμφανίστηκε και στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη του είναι «υδροπέπων», ενώ το «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz». Αν και πολύ αγαπητό, είναι παρεξηγημένο, καθώς πολλοί νομίζουν ότι δεν έχει θρεπτικές ουσίες ή βιταμίνες όπως τα άλλα φρούτα. Έτσι, έχει επικρατήσει γενικά η πεποίθηση ότι το καρπούζι προσφέρει βασικά μόνο νερό και ζάχαρη. Ας δούμε, όμως, τι πραγματικά μας προσφέρει, εκτός βέβαια από τη ζουμερή και γλυκιά γεύση του.

Διατροφική αξία

  • βιταμίνη C
  • β-καροτίνη
  • βιταμίνη Α, Β, Β2, Β3, Β9
  • λυκοπένιο
  • κάλιο
  • ασβέστιο
  • σίδηρος
  • μαγνήσιο
  • φώσφορος
  • ψευδάρaγυρος

Κάνει καλό

Δρα θεραπευτικά στις παθήσεις του ήπατος, όπως στις χρόνιες φλεγμονές (ηπατίτιδες), ενώ είναι αποτελεσματικό σε κυστίτιδες και γενικότερα σε φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Ο συνδυασμός των πολύτιμων στοιχείων του απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορες μορφές καρκίνου.

Μπορεί ακόμη να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι, έπειτα από ολιγοήμερη διατροφή μόνο με καρπούζι, η δίψα, η πολυουρία και η φαγούρα εξαφανίζονται και η αναλογία σακχάρου στα ούρα γίνεται φυσιολογική.

Ποιοι να το αποφεύγουν

Οσοι πάσχουν από γλαύκωμα, διότι αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση

Τι να προσέξω

Εάν είναι άγουρο, μπορείς να το αφήσεις να ωριμάσει για λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Εάν δεν το κόψεις, μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου 2-3 εβδομάδες. Κομμένο και καλυμμένο, διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Όσο για τους σπόρους του καρπουζιού, αν και συνηθίζεται να τους... φτύνουμε, αποτελούν σχεδόν ένα πλήρες γεύμα.

Προτίμησε ένα σφιχτό, συμμετρικό καρπούζι, χωρίς γδαρσίματα, βαθουλώματα και αποχρωματισμούς.

«Ζύγισέ» το στα χέρια σας. Πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του, αφού αποτελείται κατά 92% από νερό.

Ελεγξε την κηλίδα που βρίσκεται στη βάση του. Αν είναι ασπροκίτρινη, τότε είναι ώριμο. Αν είναι λευκή ή ασπροπράσινη, είναι ακόμα άγουρο.

Γρατσούνισε τη φλούδα του με το νύχι του αντίχειρα. Εάν ξεφλουδίζεται εύκολα, είναι ώριμο. Αν είναι άγουρο, η γρατσουνιά αφήνει μια σκούρα γραμμή.

Μερικοί ειδικοί ξεχωρίζουν το ώριμο καρπούζι από τον «κούφιο» ήχο που κάνει όταν το χτυπάνε.

Τέλος, τα καρπούζια που φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου παρέχουν στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά από εκείνα που τοποθετούνται στο ψυγείο. Το αξιοπερίεργο, όμως, είναι ότι τα «καρπούζια του δωματίου» περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από τα φρεσκοκομμένα από το χωράφι!