Καβουροσαλάτα

10.09.2009
Μια λουλουδένια άποψη για το καβούρι!

Τι έχουμε:

  • 300 γραμ. καβουρόψιχα
  • 1 κατσαρό μαρούλι
  • 2 μικρές ντομάτες κόκκινες
  • 10 φέτες αγγουριού
  • 1 κουταλιά κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά λεμόνι
  • 1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε:

Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε για 10 λεπτά την καβουρόψιχα με λίγο νερό και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις 4 κουταλιές λάδι (κρατάμε 1 κουταλιά για το γαρνίρισμα).

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (εάν θέλουμε να ξεφλουδιστούν οι ντομάτες πιο εύκολα μπορούμε να τις ζεματίσουμε σε βραστό νερό για 2 λεπτά), τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε στο μπολ με το λάδι να μαριναριστούν για 5-10 λεπτά.

Βγάζουμε τις ντομάτες από το μπολ σε μια πιατέλα και προσθέτουμε στο λάδι, το χυμό λεμονιού, τον κόλιανδρο φρεσκοτριμμένο ή φρεσκοψιλοκομμένο αν είναι φρέσκος, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε την καβουρόψιχα αφού τη στραγγίσουμε, στο μπολ με το λάδι και την αφήνουμε να μαριναριστεί για 1/2 ώρα περίπου όχι παραπάνω, γιατί το καβούρι θα χάσει τη γεύση του.

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε μία πιατέλα, δημιουργώντας ένα μεγάλο λουλούδι, βάζοντας πρώτα τα φύλλα μαρουλιού, στη συνέχεια τις φέτες ντομάτας, το αγγούρι και στη μέση πάνω από τα λαχανικά, το μείγμα του καβουριού.

Σερβίρουμε, αφού ρίξουμε την 1 κουταλιά λάδι που έχουμε κρατήσει και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συμβουλή
Εάν αγοράσουμε ολόκληρο καβούρι, φροντίζουμε να είναι αρκετά βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του.

Το κατάλληλο κρασί: Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά.