Πράσινα μήλα γεμιστά

02.09.2009
Ενα γεμιστό μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα...

Τι έχουμε:

  • 4 μεγάλα μήλα
  • 100 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 50 γραμ. Βιτάμ
  • 1/2 φλιτζ. χυμό μήλου
  • 50 γραμ. σταφίδες
  • 1/2 φλιτζ. καρύδια
  • 1/2 φλιτζ. κουκουνάρι
  • 1 κουταλάκι κανέλα

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το Βιτάμ, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και την κανέλα.

Πλένουμε τα μήλα και με ένα μικρό μαχαίρι ή ειδικό εργαλείο, αφαιρούμε το κεντρικό κομμάτι

(δηλ. αυτό που έχει τα κουκούτσια), προσέχοντας να μην τρυπήσουμε το κάτω μέρος του μήλου. Με ένα μαχαίρι το χαράσσουμε περιμετρικά για να μη σκάσει η φλούδα του. Στη συνέχεια, τα γεμίζουμε με το μείγμα που έχουμε ήδη ετοιμάσει και τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια και τα βάζουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια που ψήνονται, τα περιχύνουμε κάθε 10 λεπτά περίπου με το χυμό και με τα υγρά που βγάζουν τα μήλα μέσα στο ταψί.

Μόλις τα μήλα μαλακώσουν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά πασπαλισμένα με κανέλα.

Μπορούμε να σερβίρουμε τα γεμιστά μήλα και με παγωτό ή σαντιγί όταν δεν νηστεύουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς δικής μας επιλογής.

Το κατάλληλο κρασί: Βισάντο, από τις λευκές ποικιλίες της Σαντορίνης, Ασύρτικο και Αϊδάνι.